I čokoladno i voćno

Robert Hromalić ima recepte za slasne deserte koje možete poslužiti na blagdanskom stolu

 Press
Otkako je prešao na jednog dobavljača, poznati zagrebački slastičar kaže da mu je posao postao lakši te je podijelio recepte za dva deserta koja sad i sami lako možete kopirati kod kuće

Iako mu je Francuska bila samo privremena stanica u životu, pružila mu je temelje za današnji status jednog od vodećih hrvatskih slastičara mlađe generacije. Primarna ideja i želja bila je otvoriti svoju slastičarnicu, ali to je učinio tek nakon školovanja u prestižnom pariškom Ferrandiju uz ruku najboljeg voditelja te škole - chefa Stevyja Antoinea. Sljedeća stanica bila mu je Restaurant Le Meurice Alain Ducasse s chefom Cédricom Groletom gdje se usavršio u pravljenju francuskih deserata na razini svjetske gastronomije. Teško i turbulentno bilo je započeti svoju slastičarsku priču u Hrvatskoj, priča nam Robert Hromalić.

image

Robert Hromalić postao je Metro ambasador u grani slastičarstva

Press

Danas, uz tim od deset ljudi podijeljenih na različita područja u kuhinji, odlično funkcionira njegov prvi, vrlo uspješan samostalni projekt - Le Kolač. "Slatki mali kolektiv", naziva ih ovaj mladi uspješni Zagrepčanin, svakodnevno privlači pažnju sladokusaca u Branimirovoj ulici 41. Većinu dana provodi upravo na toj adresi, a priznaje kako privatni život zbog toga dosta pati. Za sebe kaže da je tip za slano, ali ga ne može završiti bez slatkoga. Slatka priča započela je u Petrovoj sasvim slučajno, u razgovoru s prijateljicom koja je spomenula kako tamošnja slastičarnica traži novog vlasnika. Možda slučajna, ali posve uspješna crtica Hromalićeve karijere.

image

Odličan izbor proizvoda u Metrou omogućava slastičarima da sve naruče iz udobnosti svog doma ili poslovnog prostora, bez potrage za različitim dobavljačima

Press

Osim što koristi proizvode iz Metroa u svojim kolačima, Hromalić će voditi i ciklus radionica za profesionalce i zainteresirane kućne slastičare

PRIJAVITE SE!

Metro priprema cikluse radionica pod vodstvom Metro zvijezde Roberta Hromalića. Kroz dva mjeseca, četiri sata tjedno, Robert će educirati polaznike profesionalnih i privatnih potreba - koristeći Metro proizvode. Više informacija o radionicama možete pronaći na službenim stranicama Metroa.

Uvijek je otvoren za suradnju, isto smatra i za domaće chefove koji su uvijek spremni pružati podršku jedni drugima, ali i prema struci kao takvoj. Veleprodaja u Le Kolaču ide najbolje, a kakva je zagrebačka publika, govori: "Teška, jako teška. Nemamo mi tu nekakvu kulturu, kakvu imaju nekakve druge zemlje, poput Francuske. Zagreb je grad pekara, nema tu nešto više od toga". Vjeruje da će nova linija proizvoda za slastičarstvo u vodećem međunarodnom veletrgovcu - Metrou - donijeti promjenu: "Metro Hrvatska se kontinuirano razvija, ali ono najvažnije - prati trendove. Otvaranje ponude proizvoda za slastičarstvo bio je pun pogodak i ono što je nedostajalo. Iskreno, ja sam sve svoje potrebe sveo na jednog dobavljača i to mi olakšava maksimalno. Sjednem za laptop, naručim, dostava doveze - a ja u kuhinji".

Novi dobavljač značio je i rad s drukčijim proizvodima, a samim time i promjene u jelovniku. Sredinom veljače novi meni stigao je u ovu boutique slastičarnicu. Vratile su se slastice u obliku eclaira bogatih okusa lješnjaka i karamele te čokolade i tonke, a ponovno će nuditi i svoj baskijski cheesecake. Tu su i matcha-yuzu mille feuille, eclair tiramisu te eclair s jagodom i šampanjcem - koji je Hromalićev favorit sezone. Ove novitete možete pronaći i u mini verziji, ali i drugim okusima. Mladi slastičar objašnjava kako je danas sezonski postalo teško raditi jelovnike, jer su manje-više sve namirnice danas dostupne tijekom cijele godine, pogotovo uz Metro.

image
Press

ČOKOLADA TONKA CUBE

Za čokoladni biskvit:

60 g gustina
30 g kakaa
200 g bjelanjka
60 g žumanjka
100 g šećera

Za čokoladni mousse:

450 g vrhnja
1 tonka
120 g žumanjka
200 g tamne čokolade
90 g šećera

Za čokoladnu glazuru:

200 g tamne čokolade
150 g kakao maslaca

image
Press
image
Press

Priprema:

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg sa šećerom, te lagano umiješajte žumanjke, kakao i gustin. Smjesu izlijte na lim i pecite deset minuta na 165°C. Čokoladu za mousse lagano otopite na pari, zatim žumanjke i šećer miješajte na pari dok ne postignu temperaturu od 82°C. Kada se smjesa od jaja ohladi, postepeno dodajte tučeno vrhnje, u koje ste naribali tonku, i čokoladu. Silikonski kalup napunite napravljenim mousseom i biskvitom izrezanim u dimenzijama kalupa i zamrznite. Za glazuru rastopite čokoladu i kakao maslac na temperaturi od 37°C, zatim u to umočite prethodno smrznuti kolač. Ostavite u hladnjaku da se temperira dva sata, a zatim poslužite uz zlatne listiće koje možete pronaći u Metrou.

image
Press

HRSKAVE KOŠARICE PUNJENE KREMOM OD YUZUA I LIMUNA

Trebat će vam:

hrskave košarice
maline

Za kremu:

100 g soka od limuna
75 g yuzu soka
400 g jaja
500 g maslaca
400 g šećera

Za meringu:

100 g bjelanjka
100 g šećera

image
Press
image
Press

Priprema:

Sve sastojke za kremu, osim maslaca, stavite u lonac te neprestano miješajte dok ne postigne temperaturu od 100°C. Smjesu kuhajte dvije minute na toj temperaturi, zatim je pustite da se ohladi za 25 stupnjeva i ubacite hladni maslac u smjesu. Štapnim mikserom obradite smjesu dok ne bude glatka, a onda ostavite četiri sata u hladnjaku.

Bjelanjke za meringu miksajte postepeno dodajući šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg. Smjesu istisnite u željenom obliku uz pomoć slastičarske vrećice na lim prekriven papirom za pečenje. Ubacite je u pećnicu da se osuši na 70°C narednih pet sati. Hrskave Metro košarice napunite hladnom kremom te na nju položite suhu meringu i ukrasite malinama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom METRO Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23