PITA, TART, CUPCAKES

Slatki vikend vodič: Radimo domaći karamel i imamo recepte za nekoliko neodoljivih slastica

 Noirchocolate
Znamo kako se priprema klasični karamel, kako karamel umak, a kako karamel bomboni

Dobrom karamel umaku ili pak slastici s karamel punjenjem, priznat ćete, zbilja je teško odoljeti i upravo zato u hladnjaku uvijek volimo imati spremu teglicu domaćeg karamela za svaku priliku. Idealan je za punjenje palačinki, na novu razinu podiže i muffine, a preliti ga možete i po slasnim lisnatim zalogajima, sladoledu ili biskvit kolaču. Upravo zato, pripremili smo mali vodič za pripremu karamela i, naravno, nekoliko recepata koje možete isprobati već danas.

TART S KARAMELOM I MANGOM

image
Marko Miscevic/Cropix

BUDITE STRPLJIVI I PAŽLJIVI

Kod pripreme karamela najvažnije je zapamtiti nekoliko ključnih stvari. Prva od njih svakako je da baratati karamelom valja pažljivo. Vruć je i ljepljiv pa se nikako ne preporučuje dirati ga prstima dok niste potpuno sigurni da se dovoljno ohladio. Također, za svaki slučaj, pri ruci je uvijek dobro imati i hladnu vodu i led.

SVE VRSTE KARAMELA

image
Evgeniiand

Kod pripreme karamela dobro je pripaziti i na veličinu posude. Koristite onu s debljim dnom i što veće površine kako bi se šećer ravnomjerno otopio. Što je površina veća, a sloj šećera tanji to je manja mogućnost zagaranja. Također, ako radite tekući karamel, prije početka se uvjerite da u posudi, šećeru ili vodi nemate nikakvih nečistoća. Naime, dobro je upamtiti kako se za ljepljivi šećer prima baš sve.

KARAMEL BOMBONI

PRSTOHVAT SOLI ČINI ČUDA

Kada ste pripremu karamela priveli kraju, dodajte mu i prstohvat soli. Slatko slana kombinacija okusa zaintrigirat će vaše nepce i slastice učiniti još ukusnijima. Koristite li karamel kao preljev, razmislite i o dodatku cvijeta soli koji će, osim boljeg okusa, stvoriti i zanimljivu teksturu.

TART S ČOKOLADOM I SLANIM KARAMELOM

image
Marko Miščević/Cropix

KAKO NAPRAVITI DOBAR KARAMEL

Recept za klasični karamel uključuje svega dva sastojka, a to su šećer i voda. Bit će vam potrebno pola šalice vode i dvije šalice šećera koje ćete ubaciti u posudu s debljim dnom i pustiti da se šećer u potpunosti otopi. Karamel nije potrebno miješati, a dobro je napomenuti i kako brzo mijenja boju i aromu pa ga je dobro na oku držati cijelo vrijeme pripreme. Gotov je kada poprimi željenu gustoću i boju, ovisno o tome za što ga planirate iskoristiti.

Želite li pak napraviti karamel preljev ili umak, to ćete najlakše postići pomoću kondenziranog mlijeka i to tako da ga iskuhavate ili ubacite u pećnicu te pustite da ono poprimi karamelast miris i boju.

DOMAĆI DULCE DE LECHE

U slučaju da vam kondenzirano mlijeko nije dostupno, karamel umak možete pripremiti i pomoću šećera, vode, maslaca i slatkog vrhnja. Veću tavu stavite na vatru i zagrijte. U dobro zagrijanu tavu stavite par žlica vode, zatim ravnomjerno po cijeloj tavi rasporedite šećer da se topi. Šećer će se najprije početi zagrijavati, pjeniti i polako topiti te karamelizirati. Nikako ne miješajte dok traje taj postupak. Kako se šećer topi, možete samo lagano protresti tavu. U otopljeni i nježno požutjeli šećer dodajte slatko vrhnje i energično miješajte. Otopljeni karamelizirani šećer dodatkom vrhnja će se malo stvrdnuti, ali neka vas to ne brine jer će se kuhanjem otopiti. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte maslac i maknite s vatre. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.

Takav karamel bit će sjajan dodatak tortama, kolačima i pitama, ali poslužiti može i kao ultimativni umak za umakanje omiljenih keksića.

TART OD BIJELE ČOKOLADE, RUMA I KARAMELE

image
Anna Pustynnikova

Kremu od karamele također možete pripremiti prilično jednostavno. Dovoljni će vam biti tek maslac, šećer, slatko vrhnje i mrvica soli, a postupak pripreme možete potražiti u našem receptu za neodoljive cupcakes s kremom od karamela.

CUPCAKES S KREMOM OD KARAMELA

Osim klasičnog, napraviti možete i zdraviju varijantu karamela koji uključuje tek tri sastojka. Naime, gusti karamel možete pripremiti tako da u posudi s debljim dnom zagrijavate javorov sirup i kokosovo mlijeko, a pred sam kraj dodati možete i žlicu ili dvije omiljenog orašastog namaza. Koliko ćete dugo kuhati takav karamel ovisi o gustoći koju želite postići.

Na kraju, upamtite, dovoljna je sekunda i karamel može poprimiti potpuno drugu boju i okus od onih kojima ste se nadali pa će dobra ideja biti uz štednjak u svakoj sekundi pripreme. Kod pripreme karamela, strpljivost i brza reakcija su ključ.

PITA OD SIRA, JABUKA I KARAMELE

image
Noirchocolate

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:48