Soli li se steak prije pečenja i druga pitanja o mesu

 / CROPIX
Na Tjednu dobre hrane chef Christian Misirača otrkio nam je svoje tajne

Jedan od zasigurno najzanimljivijih dijelova Tjedna dobre hrane bile su kulinarske radionice koje su se 14. i 15. prosinca održavale u City Centeru One East. Brojni hrvatski chefovi iz najboljih restorana posjetiteljima su otkrili poneku tajnu svog zanata, a među njima bio je i Christian Misirača iz restorana El Bull koji se pojavio sa čak 25 kg mesa.

Već i sam taj prizor bio bi posve dovoljan da osvoji publiku, no Christian nije stao na tome – detaljno je objasnio kako od kupljenog komada mesa izvući maksimum.

Za one koji nisu bili, u nekoliko natuknica prenosimo ono čemu nas je Christian poučio.

  • T-bone steak sastoji se od bifteka i ramsteka, a ime je dobio po svom izgledu u obliku slova “T”
  • Biftek nije potrebno pacati, ali ako baš jako želite, nije zabranjeno
  • Najbolje je birati ramstek koji je prošaran finom masnoćom, jer će mu ona dati potrebnu sočnost.
  • Ljudi često misle kako se meso ne smije soliti prije pečenja jer pušta vodu, no soljenje ne mora nužno biti greška. U slučaju da koristimo soli i začine za koje želimo da ostave trag na mesu, poput cvijeta soli, meso je bolje soliti nakon pečenja kako bi se sačuvali svi mirisi i okusi

  • Meso se ne smije prepeći je postaje tvrdo. Kad se meso peče tako da zadrži svoje sokove, uvriježen je izraz da je meso “krvavo”, no ono nije krvavo, već je riječ o vlastitom soku mesa- tada je meso najukusnije. Kako bi rekao naš chef Christian, potrebno je jesti trbuhom, a ne očima.
  • Za pečenje bifteka i ramsteka potrebna je jaka vatra, a meso se može peći na maslacu ili maslinovom ulju, ili u kombinaciji te dvije masnoće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:11