Gastronomska baština

Što je šokol? I može li, uz ninsku sol, postati glavna zvijezda lokalnog jelovnika?

 Boris Kačan/tz Grada Nina
Ninska šokolijada ohrabrujući je primjer puta koji tradicijska gastronomija krči u približavanju turizmu

Piše: Rujana Bušić Srpak

Gastronomska baština Hrvatske skriva iznenađenja neiscrpne kreativnosti lokalnih stanovnika. Jedna od takvih gastro kreacija oživljena je na inicijativu Turističke zajednice grada Nina i rezultirala je obnovom proizvodnje i početkom promocije šokola. Nakon 21 godine održavanja Ninske šokolijade rezultati su registrirani proizvođači šokola, prepoznatljivost specijaliteta, prisutnost šokola u ninskim restoranima, ali možda i najvažniji dio - ponos proizvođača čiji šokol ponese titulu pobjednika Ninske šokolijade, jedinog mjesta na kojem se ocjenjuju šokoli.

image

Šokolijada 2023.

Boris Kačan/tz Grada Nina

Što je šokol? Šokol je suhomesnata delicija od svinjske vratine. U šokol su utkani crveno vino, sol, mirodije i malo, sasvim malo bure. Dvije su kategorije šokola: Ninski šokol i svi ostali šokoli. Svaki šokol kreacija je njegova proizvođača koji upravlja procesom proizvodnje i kombinacijom dopuštenih mirodija kreira jedinstveni šokolski potpis. Kvalitetna sirovina, a to je kombinacija mesa landraša i jorkšira težine 190 - 220 kg, i omjer mirodija ključ su kvalitete i posebnosti svakog šokola. U ravnomjernim omjerima pretaču se mirisi muškatnog oraščića, klinčića, papra, po mogućnosti crnog i cimeta. Šokol nije dimljeni ni sušeni proizvod, on je odležani proizvod dalmatinske konobe u koji su utopljeni i u kojem se isprepleću neki od najprepoznatljivijih mirisa i okusa Dalmacije.

image
Boris Kačan/tz Grada Nina

Na ovogodišnju Ninsku šokolijadu prijavljeno je 39 uzoraka šokola iz Nina i ninske okolice. Pobjednik u kategoriji ninskih šokola je Šime Burela, dok je nabolji šokol izvan Nina donio Dragan Begonja iz Privlake.

Nin je grad kulturne i povijesne baštine, grad soli, ali i prepoznatljivo turističko mjesto. Ninjani danas uglavnom žive od turizma i ninski ugostitelji uvrstili su šokol u jelovnike. Posebno veseli što se na kreativnost proizvođača nastavila kreativnost kuhara, pa šokol možete kušati u tradicionalnoj varijanti dalmatinskog predjela, ali i kao street food varijantu. Niti u jednom izdanju ne gubi na svojoj posebnosti, a sve što na jelovniku nekog turističkog mjesta nosi naziv mjesta privlači goste, pa je šokol čest izbor za degustaciju lokalnog jelovnika.

image

Šokolijada 2023.

Boris Kačan/tz Grada Nina

Ninska šokolijada ohrabrujući je primjer puta koji krči tradicijska gastronomija u približavanju turizmu. Jedan mali šokol može učiniti tako puno. U kilogramu mesne delicije cijela je jedna filozofija i doživljaj života i odgovor na pitanje kako održati održivi turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:55