Gastro pikanterije

Što se novo kuha na hrvatskoj i svjetskoj gastronomskoj sceni?

 Getty Images/iStockphoto
Donosimo zanimljivosti i novosti iz hrvatske i svjetske gastronomske, vinske i pivske scene te korisne savjete za početne i napredne ljubitelje kuhanja i inovatora u vlastitim kuhinjama, željnih malih eksperimenata.

Odgovaramo na pitanja poput onoga što se događa s craft beer revolucijom, koji bi bio posljednji obrok slavnih svjetskih chefova, koju namirnicu nikako ne smijete zaobići u rujnu te što su Hrvati počeli pomahnitalo uzgajati.

Je li ''craft beer'' revolucija još jedan od trendova koji će završiti katastrofom?

Je li takozvana craft beer revolucija, nevjerojatna ekspanzija malih pivovara diljem svijeta, još jedan od trendova koji će završiti katastrofom, pitanje je koje postavljaju ozbiljni ekonomisti. Rast je prebrz i nekontroliran, upozoravaju. Bit će to još jedan mjehur (bubble) koji će naglo puknuti, predviđaju. Ni govora, odgovara Bart Watson, globalni pivski autoritet. Malih pivovara još je uvijek premalo, potražnja znatno premašuje ponudu. Tezu je argumentirao konkretnim uvjerljivim brojkama. U Hrvatskoj, u svakom slučaju, malih pivara je stalno sve više i prodaju svaku kap koju proizvedu.

Zašto Marin Medak ne kuha niti guli krumpir?

Zagreb, 091113.
U bistrou Rougemarinu, Marina Medaka, organiziran je Mali plac. Nekolicina opg-ova i malih proizvodjaca predstavilo je svoje proizvode, koji su se nakon kusanja mogli i kupiti. Mali plac odrzavat ce se svake subote.
Na fotografiji: Marin Medak.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Često se sjetim jednostavnog savjeta chefa Marina Medaka koji krumpir voli, ali nikada ne kuha. Čak ni za pire-krumpir? Ne. Krumpir treba peći u pećnici, cijeli, u kori. Tako očuva najviše okusa. Potom se dovršava kao da smo ga kuhali. Bilo da se radi o pireu, njokima ili nekom sličnom jelu. A i kremasta juha od krumpira najbolja je kada se u blenderu dovršava krumpir pečen u kori u koji se umiješa sirutka ili mlaćenica, primjerice. Štoviše, za sva spomenuta jela nije loše čak i da kora krumpira malo nagori.

Rujanske mudrolije sa šljivama

U rujnu nemojte propustiti iskušati sve užitke koje vam pružaju šljive, savjet je mudrih stručnjaka redakcije BBC Food. Torta od sira, primjerice, proživljava nebrojene inačice i inovacije. Prelijte je zapečenim šljivama, jedan je od savjeta ovog eminentnog kulinarskog kolegija. U tu svrhu ih otkoštite i zapecite desetak minuta u vreloj pećnici. Dobit ćete divnu sirupastu masu s komadićima šljiva. U sličnim receptima vrijedi još iskušati zapečene šljive začinjene naribanim đumbirom, poruka je iz iste kuće.

Mladi lješnjaci u neočekivanom društvu

U Hrvatskoj se sve više poduzetnika odlučuje za uzgoj lješnjaka. Prvi mladi rujanski lješnjaci posebna su divota i zaslužuju punu pozornost šmekera. I to ne samo u svijetu slastica. U alpskim zemljama u kojima vlada kult potočne pastrve mnogi vrhunski kuhari poslužuju file pastrve pripremljen krajnje jednostavno, kratko prepržen na maslacu. Uz tu jednostavnu divotu često ne služe ništa do mladih lješnjaka koje isto tako samo preprže u tavi. Uz jela s ovim orašastim plodovima, rajnski rizling je nepogrešiva, a vjerojatno i najbolja preporuka sommeliera.

Goveđa koštana srž za posljednji obrok

Rijeka, 210116.
Braca Danijel i Dejan Cuckovic vode jednu od najboljih mesnica u Hrvatskoj.
Imaju svoje uzgajivace mesa, poseban pristup obradi mesa i nacinu vodjenja mesarskog posla koji su naslijedili od oca Gligorija.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Jedno od najintrigantnijih pitanja koje se gastronomima često postavlja jest: što biste poželjeli za posljednju večeru. Najpoznatiji gastronomad na svijetu Anthony Bourdain dao je, očekivano, vrlo zanimljiv odgovor: goveđu koštanu srž. Osvjedočili smo se koliko Bourdain cijeni našu kuhinju. On, međutim, ne uživa u toj namirnici kao što je u nas uobičajeno: kuhana kost se izvadi iz juhe, a srž se namaže na kruh, najbolje prepečeni. I njegov je omiljeni recept jednostavan, ali malo drugačiji. Kost se ne kuha, nego 15-ak minuta zapeče u vreloj pećnici. Potom je postupak isti. Svakako iskušajte Anthonyjevu preporuku, uz malu investiciju i trud jamči vrhunski užitak.

Epcot Food and Wine Festival u Disneyu

Koja ulaganja u Disneyjevu svijetu donose najslađe zarade? Pogodili ste. Odnos uloženog i zarađenog najisplativiji je u Disneyjevu ugostiteljstvu. Čak se i najveća kuharska zvijezda na svijetu, Paul Bocuse, slika s Mickeyjem. Radi se o biznisu tolikog opsega da je kompanija počela organizirati velike festivale hrane i pića. Sljedeći će tjedan početi najveća takva gastronomska fešta, Epcot Food and Wine Festival, i trajat će sve do sredine studenoga kada počinje priča adventskih slastica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:13