MALA ABECEDA PJENUŠAVIH VINA

Sve što trebate znati o pjenušavim vinima!

 Getty Images/iStockphoto
Ljeto je doba kad jednostavno vapimo za osvježenjima svake vrste, a kad su vina u pitanju, jedna od prvi pomisli su savršeno ohlađeni pjenušci. zato iskoristite posljednje zrake sunca uz čašu pjenušavog vina!

Vrste pjenušaca: Pjenušce dijelimo u tri kategorije po metodi proizvodnje.

Tradicionalna ili klasična metoda (koju još zovemo i šampanjska metoda) pri kojoj se drugo vrenje odvija u boci. Produkt su sitni i perzistentni mjehurići.

Charmat metoda pri kojoj se drugo vrenje odvija u čeličnom tanku. Produkt su isti mjehurići kao i u tradicionalnoj metodi, ali je manji utjecaj kvasaca.

Gazirani pjenušci kojima se u mirno vino upumpava ugljični dioksid. Produkt su krupni mjehurići kao u gaziranih sokova i vrlo kratkotrajna pjena.

N/V NON VINTAGE - To znači da nije označeno godište berbe. Svaki pjenušac koji nema istaknutu berbu je non vintage.

ZAMJENSKI IZRAZI ZA PJENUŠAC: Dolaze u dvije grupe. Prva označava porijeklo, to jest regiju nastanka, a druga je prijevod izraza pjenušavo vino.

prva grupa: Champagne, Prosecco, Moscato d'Asti, Crémant d'Alsace...

druga grupa: sekt, cava, spumante, vin mousseux, sparkling wine...

SUHOĆA - SLATKOĆA: Oznake razine slatkoće u pjenušcu kreću se od potpuno suhog ka slađem na sljedeći način: - Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec (Extra dry), Sec (Dry), Demi sec, Doux

TEMPERATURA SERVIRANJA: Za većinu pjenušaca i šampanjaca od 4 do 6 stupnjeva Celzijevih, a za vintage (s oznakom berbe) pjenušce 8 do 10 stupnjeva Celzijevih.

NAČIN HLAĐENJA: Idealno ga je ohladiti i smiriti u hladnjaku na najmanje 12 h, ali ako je vino pristiglo u zadnji čas, može ga se ohladiti u kibli napunjenoj vodom pomiješanom s ledom. Za još brže hlađenje u tu vodu ubacite šaku soli.

VRSTA ČAŠA: Zaboravite na plitke i široke čaše u kojima i okus i mjehurići brzo izvjetre. Koristite visoke i duguljaste čaše koje će dulje zadržati okus i koncentrirati miris.

Two glasses of champagne in outdoor resort bar
Getty Images/iStockphoto

OTVARANJE BOCE: Bez trešnje. Nakon što ste skinuli foliju i žičanu košuljicu na čepu, rotirajte bocu jednom rukom dok drugom čvrsto držite čep. Čep će ovako izaći sam bez praska i bez prolijevanja skupocjene tekućine.

TOČENJE: Prvo ulijte trećinu željene količine pa kada se pjena slegne, ponovno dolijte ostale dvije trećine.

vintage corkscrew with wood background
Getty Images/iStockphoto

ČUVANJE PJENUŠACA: Većinu pjenušaca ne treba čuvati dugo jer nakon skidanja pjenušca s kvasaca (degoržacija) kvaliteta polako slabi. Iznimka su vintage pjenušci koji nakon degoržacije traže još neko vrijeme do postiza - nja optimalnog okusa i mirisa. Čuvati ih obvezno polegnute u tami na stabilnoj i niskoj temperaturi.

VINOTEKA ILI SUPERMARKET: Jeftinije pjenušce koji služe za pucanj u ponoć potražite u super - marketu, ali one koje planirate popiti u biranom društvu i koji nude pravi omjer cijene i kvalitete potražite u specijaliziranim vino - tekama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:15