NOVO RUHO STARIH JELA

Tom Gretić i njegov tim predstavili jesenski meni u Bistrou Apetit

 Bistro Apetit
"Ovo je samo djelić onoga što smo pripremili za ovaj dio sezone, jako smo uzbuđeni oko novog menija i jedva čekamo da cijela priča krene!" otkrili su nam iz Apetita

Tom Gretić je svoje kulinarsko umijeće ispeglao u brojnim svjetskim restoranima, kao dugogodišnji chef rovinjskog Monte Mulinija, dvostruki dobitnik nagrade Chefa godine od strane 100 svojih kolega u izboru Dobrih restorana. Nakon uspješno odrađene sezone u kulinarskoj emisiji “3,2,1-kuhaj”, Tom Gretić je prije par mjeseci postao i novi chef patron zagrebačkog Bistroa Apetit, a jučer je zajedno sa svojim timom predstavio jesenski meni.

Bistro Apetit

Naime, kako su nam otkrili iz Apetita, cilj je vraćanje starih zagrebačkih jela na stolove uz njihovu revitalizaciju. Tako je jučer kao varijacija na temu purice s mlincima poslužen confit od purećeg zabatka s mlincima uz notu zelene jabuke i vlasca, a sočnosti je dodatno pridonio umak od hrena i vina. Inače, ovu kombinaciju su sljubili s izvrsnim Domaine Leflaive Puligny-Montrachet iz 2013.

Bistro Apetit
Confit od purećeg zabatka, mlinci, zelena jabuka i vlasac u umaku od vina i hrena

Bistro Apetit

Varijanta degustacijskog menija započela je torchonom od gusje jetre položenom na brioche s kruškom, zatim je uslijedila kombinacija juhe od pečene bundeve i lososa pripremljenog na toplom dimu, treći slijed bio je rezerviran za već spomenutu modernu varijantu purice s mlincima, juneći obrazi s rimskim njokom, dok je cijelu priču lijepo zaokružila pita od jabuke s bourbon sladoledom, toffee creme i crumbleom od cimeta.

Bistro Apetit
Krema od bundeve s emulzijom ulja od bundeve te lososa na toplom dimu

Bistro Apetit
Juneći obrazi, rimski njoki sa špinatom i ukiseljena mrkva

Bistro Apetit
Pita od jabuka, burbon sladoled, toffee creme s crumbleom od cimeta

"Kada bi morao izdvojiti neko od jela s menija to bi bile upravo krpice sa zeljem za koje je rekao kako ga podsjećaju na baku. Mislim da bi joj se svidjelo to što smo napravili od krpica sa zeljem. U našoj varijanti to su ravioli punjeni sa slatkim pirjanim kupusom uz hrskavu slaninu i umak od papra." otkrio je Tom Gretić


Nakon večere Tom je predstavio svoj tim, a otkrili su kako su predstavljena jela samo djelić onoga što su pripremili. "Najsretniji sam kad netko naruči degustacijski meni, tad započeinje prava stvar, tu imamo slobodu kreiranja, možemo se predstaviti gostu baš onako kako smo zamislili i to je onda jedna potpuno druga priča! Jedva čekam vidjeti prve reakcije gostiju i nadam se da će im se svidjeti ono što smo im pripremili!" otkrio nam je sous chef Stjepan Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:03