Tom Gretić je svoje kulinarsko umijeće ispeglao u brojnim svjetskim restoranima, kao dugogodišnji chef rovinjskog Monte Mulinija, dvostruki dobitnik nagrade Chefa godine od strane 100 svojih kolega u izboru Dobrih restorana. Nakon uspješno odrađene sezone u kulinarskoj emisiji “3,2,1-kuhaj”, Tom Gretić je prije par mjeseci postao i novi chef patron zagrebačkog Bistroa Apetit, a jučer je zajedno sa svojim timom predstavio jesenski meni.
Naime, kako su nam otkrili iz Apetita, cilj je vraćanje starih zagrebačkih jela na stolove uz njihovu revitalizaciju. Tako je jučer kao varijacija na temu purice s mlincima poslužen confit od purećeg zabatka s mlincima uz notu zelene jabuke i vlasca, a sočnosti je dodatno pridonio umak od hrena i vina. Inače, ovu kombinaciju su sljubili s izvrsnim Domaine Leflaive Puligny-Montrachet iz 2013.
Varijanta degustacijskog menija započela je torchonom od gusje jetre položenom na brioche s kruškom, zatim je uslijedila kombinacija juhe od pečene bundeve i lososa pripremljenog na toplom dimu, treći slijed bio je rezerviran za već spomenutu modernu varijantu purice s mlincima, juneći obrazi s rimskim njokom, dok je cijelu priču lijepo zaokružila pita od jabuke s bourbon sladoledom, toffee creme i crumbleom od cimeta.
"Kada bi morao izdvojiti neko od jela s menija to bi bile upravo krpice sa zeljem za koje je rekao kako ga podsjećaju na baku. Mislim da bi joj se svidjelo to što smo napravili od krpica sa zeljem. U našoj varijanti to su ravioli punjeni sa slatkim pirjanim kupusom uz hrskavu slaninu i umak od papra." otkrio je Tom Gretić
Nakon večere Tom je predstavio svoj tim, a otkrili su kako su predstavljena jela samo djelić onoga što su pripremili. "Najsretniji sam kad netko naruči degustacijski meni, tad započeinje prava stvar, tu imamo slobodu kreiranja, možemo se predstaviti gostu baš onako kako smo zamislili i to je onda jedna potpuno druga priča! Jedva čekam vidjeti prve reakcije gostiju i nadam se da će im se svidjeti ono što smo im pripremili!" otkrio nam je sous chef Stjepan Marić.