SVAKODNEVNE MUKE

TRI PITANJA O HRANI: Je li jaje pokvareno, peremo li meso i što s kruhom?

 Getty Images/iStockphoto
Pronašli smo odgovore na pitanja koja se u nekom trenutku svatko od nas pitao! Mama nam je uvijek govorila da piceka svakako moramo oprati prije nego ga rastrančiramo! Trebamo li zaista?

Kako provjeriti je li jaje pokvareno?

Raw egg on dark background
Getty Images/iStockphoto

Prvo, jaja svakako morate čuvati u hladnjaku. I to ne u vratima u pretincu za jaja, već bi poželjnije bilo da ih držite duboko na policama hladnjaka. Ako jaja spremate u vratima, dolaze u dodir s višim temperaturama pa postoji veća mogućnost da će se pokvariti. Ako niste sigurni je li jaje pokvareno ili ne, razbijte ga i prvo pomirišite. Ako ima neobičan miris svakako ga trebate baciti. Također, čak i ako ne miriše čudno, a možete vidjeti da mu je tekstura više tekuća ili da je promijenilo boju, svakako ga trebate baciti.

Trebate li prati meso prije pečenja?

Raw fresh marbled meat Black Angus Steak Ribeye and seasonings on dark marble background

Ne trebate! Pranje mesa zapravo može dovesti do toga da ga kontaminirate s bakterijama iz sudopera i s vašeg pribora za kuhanje. Dakle, koji je najbolji način da se riješite bakterija s mesa? Pravilnim kuhanjem/pripremanjem. Visoka temperatura će ubiti bakterije, a ne pranje!

Je li kruh bolje stavljati u hladnjak ili na sobnu temperaturu?

Whole-grain (bread) roll
Getty Images/iStockphoto

Spremanje kruha u hladnjak može dovesti do toga da završite s ustajalim kruhom. Radi se o tome da je kruh pun škroba koji ima kristalni oblik koji se raspada pod visokim temperaturama. Kada se kruh počne hladiti započinje ponovno proces rekristalizacije. Ako kruh stavite u hladnjak, onda se taj proces ubrzava, a vi ostajete s ustajalim kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:41