SVI IH RADIMO

TRIKOVI U KUHINJI: Gljive vjerojatno pripremate na krivi način!

 Getty Images/iStockphoto
Gljive su prilično frkovite, pripremljene na krivi način jednostavno sliče gumi. Želite da vam gljive uvijek budu lagano karamelizirane, pravilno začinjene i pune okusa. Zato pazite na sljedećih šest pogrešaka koje sigurno radite dok ih pripremate!

Gušite ih

Gljive moraju disati! Nikako ih nemojte spremati u zatvorene posude u hladnjak, one trebaju biti na ''otvorenom'', najbolje je da vam u hladnjaku stoje u papirnatim vrećicama u kojima ih i dobijete kada ih kupujete.

Ne sušite ih dovoljno

Znate za onu diskusiju oko toga treba li ili ne prati gljive? Zapravo, možete ih očistiti s četkicom ili ih oprati… Ono što je bitno jest dobro ih osušiti ako ih perete. Za to koristite kuhinjske ručnike kojima ćete lagano tapkati po gljivama, ili, ako imate vremena, gljive ostavite da se suše na svježem zraku.

Edible button and chestnut mushrooms in a old metal scoop on a dark slate background.Click on the link below to see more of my fruit and vegetable images
Getty Images/iStockphoto

Prerano ih solite

Ako sol dodate čim gljive stavite u tavu, sve ste upropastili. One će odmah početi puštati tekućinu, pogotovo ako ste tavu još i prenatrpali. Gljive se začinjavaju na samom kraju, kad su gotove.

Bacate ih na mlaku tavu

Ako ih bacite na mlaku tavu, dogoditi će se isto što i kada ih začinite odmah na početku kuhanja, pustiti će tekućinu. Pustite da se tava jako dobro zagrije prije nego dodate gljive. Tako će se pore gljive zatvoriti čim dotakne vruću tavu i tekućina neće moći preplaviti tavu.

Butter fried sliced mushrooms with parsley in a pan.
Getty Images/iStockphoto

Previše ih miješate

Konstantno miješanje gljiva im ne dopušta da postanu predivno zlatne. Bez lagane karamelizacije gljive su gotovo samo komad gume. Pustite ih na tavi da uhvate malo sunca!

Ne dodajete dovoljno masnoće

Najbolje je da dodajete, na primjer, maslinovo ulje u različitim fazama pečenja gljiva. Dakle, kad primijetite da su povukle masnoću, dodajte je još malo. N ataj način ćete dobiti lijepu karamelizaciju bez ''gumastih'' gljiva.

Wild mushrooms saute in a cast-iron pan.
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 14:43