SVE ŠTO TREBATE ZNATI

U Osijeku se uskoro održava važna kulinarska manifestacija, pozvani su profesionalci, učenici i degustatori

 Andrej Svoger/
Manifestacija je u potpunosti otvorena za publiku koja je pozvana na svaki dio programa, posebice na degustacijske programe koji će se odvijati u popodnevnima satima

U novoizgrađenom Gospodarskom centru Osijek ovog studenog, od 20. do 24., održavat će se 15. Dani hrvatskog kulinarstva koju organizira Hrvatski kuharski savez i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek. Dugogodišnja manifestacija namijenjena je kuharima i slastičarima iz cijele Hrvatske i šire koji se razlikuju po mjestu zaposlenja, tehnikama pripreme hrane i godinama iskustva, no povezuje ih ono najbitnije, ljubav prema kuhanju i kreiranju jela.

Natjecanjem u nekoliko kategorija i potkategorijama svi dobivaju jednaku priliku u predstavljanju svojih ambicija i kreativnosti, a osim profesionalnih kuhara i slastičara, natječu se i učenici u kuharskoj, slastičarskoj i konobarskoj kategoriji. Najbolji pojedinci natjecanja, uz sponzorske nagrade, ulaze i u članstvo Hrvatske kulinarske reprezentacije koja nas već godinama predstavlja na prestižnim svjetskim kulinarskim natjecanjima.

image
Andrej Svoger/
image
Andrej Svoger/

U sklopu događanja se osim natjecanja održavaju brojne kulinarske radionice i masterclass predavanja putem kojih domaći i strani chefovi iz raznih gastronomskih grana rado prenose svoja znanja. Dio manifestacije su i degustacije, prezentacijske radionice i umrežavanje, a na kompletan program su osim natjecatelja pozvani i posjetitelji kako bi bodrili naše kuhare i naučili nešto novo.

Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja su edukativne degustacijske kulinarske radionice i masterclassovi za struku i javnost, 13. natjecanje učenika Kamelija kup, 10. Državno prvenstvo slastičara, 15. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d‘Or Croatia – revijalno natjecanje.

image
Andrej Svoger/
image
Andrej Svoger/

U sklopu manifestacije održat će se i revijalno natjecanje za najambicioznije hrvatske kuhare Bocuse d‘Or Croatia. Kako su poručili iz Hrvatskog kuharskog saveza, želja im je promovirati natjecanje u Hrvatskoj te već sada pripremati potencijalne kandidate na veliki izazov koje Europske kvalifikacije nose te ih postepeno upoznavati sa zahtjevima natjecanja. Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te se neće proglašavati pobjednici već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina.

Kako najavljuju organizatori, kuharima će se osigurati potreban feedback za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d‘Or-a u Francuskoj.

image
Andrej Svoger/
image
Andrej Svoger/

Prijave su otvorene do 5. studenog, a kako naglašavaju organizatori, manifestacija je u potpunosti otvorena za publiku koja je pozvana na svaki dio programa, posebice na degustacijske programe koji će se odvijati u popodnevnima satima.

Manifestacija se održava u suradnji s partnerima HTZ i MINTS te glavnim sponzorima Podravka, Dukat i Veleučilište Aspira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:09