Recenzija restorana!

U restoranu Nada na Krku jede se ukusna i s ljubavlju pripremljena hrana!

 Rino Gropuzzo
Nada, restoran na samoj klisuri koja se nadvila nad mjesnom lukom, postoji već više od četrdeset godina. U tom trajanju postao je neprikosnovena institucija otoka i cijelog Kvarnera. Moje “poznanstvo” s restoranom samo je jedno desetljeće kraće.

Restoran i konoba Nada
Adresa: Glavaca 22, 51516 Vrbnik
Vlasnik: obitelj Juranić
Chef: Ivan Kraljić
Tel.: 051/857065
www.nadavrbnik.hr; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoreno od 12 do 24 (zatvoreno od 1. XI. do Cvjetnice)

Prvi dolasci bili su poklonstvo vrbničkoj tradiciji i jednostavnoj spizi koju je spravljala Nada, jedna od onih snažnih žena po kojima se poistovjećuje kuhinja nekih od slavnih domaćih restoranskih toponima. Tu se dolazilo na frišku ribu, škampe i nadasve poznate Nadine šurlice sa “zvacetom od janjčića”. Pod restoranom je u jednom trenutku preuređena stara konoba za pojesti malo pršuta i sira uz vino koje se prije petnaestak godina počelo njegovati u novoj velikoj, u tehnološkom smislu jako modernoj vinariji na nedalekom drugom, istočnom kraju starog dijela Vrbnika.

Rino Gropuzzo

I tu je napravljena velika kušaonica zbog koje su krenuli i u vlastitu proizvodnju ovčjeg sira. Najveći zaokret napravljen je prije koju godinu s vrlo uspješnim renoviranjem i dogradnjom restorana, a na kraju i sa sasvim novim jelovnikom. U pomoć su pozvali dva vrhunska chefa, Tomislava Škuncu i Dragana Dragojlovića, koji su s Nadinim chefom i njegovom ekipom na bazi krčke tradicije i postojećih jela nekoliko mjeseci smišljali i dotjerivali sasvim novi jelovnik.

Odlična juha

Otkad se drugačije kuha jeo sam ovdje više puta i isprobao stvarno odlično predjelo s tartarom od tune, brusketom na kojoj je savur od sredla i jako izazovno spravljena terina od hobotnice, pa onda jedan pomalo neubičajen rižot od hobotnice na kojem se kočoperi na koži pečeni file brancina. Jako, jako slasna kombinacija.

Rino Gropuzzo

Tunu sada možeš jesti gotovo u svakom restoranu, no ovdje je prvo mariniraju, pa onda jako kratku peku, a serviraju je u pratnji humusa s fino začinjenom salatom s emulzijom soja sosa, naranče i maslinova ulja. Prošli sam tjedan ovdje prvo pojeo izvanrednu riblju juhu, punu komadića ribe i ostalog blaga iz mora, potom rižot na crno na kojem serviraju nekoliko kolutića prženih liganja, potom komad grdobine kuhan u toću od žlahtine i pomidora i na kraju kratko pečene janjeće kotlete s velikim njokom od palente i kuhanim povrćem. Jedno bolje od drugog.

Stare uzdanice

Eto, samo da dobijete dojam o novom jelovniku na kojem je ostalo i nekoliko njihovih tradicionalnih uzdanica. Nada je i dalje tu, doduše već nekoliko godina ne u kuhinji, ali ne propusti objedovati u restoranu i posjediti malo i navečer. Sigurno zadovoljno gleda na to kako su njenu restoransku zamisao nastavili prvo njena kći i zet, a potom unuk sa svojom familijom.

Rino Gropuzzo

Volim popričati s njom, a kako stvarno mislim sve najbolje o tom razvitku, sada već u trećoj generaciji, sasvim je očito da njen smiješak odaje i ponos.

Odabir vina

Isključivo vina iz vlastitog podruma. Vino kuće: žlahtina i brajda po 75.00 kn (za litru). Vina u buteljama: žlahtina 95, žlahtina barique 80 (0,50 l), Brajda (mješavina crnih sorti) 95, Brajda barique 80 (0,50 l), prošek 95, prošek barique 80 (0,50 l) i rose 95. Pjenušci: Nada brut 135, Brajda Nada rose 95,00 kn

Cijene

Terina od hobotnice, tartar od tune i brusketa sa srdelama na savur koštaju 85,00 kuna, riblja juha 45, šurlice s karbonarom od liganja 85, crni rižot od sipe s prženim lignjama 85, rižot od hobotnice s fileom od brancina 95, medaljoni grdobine u umaku od rajčice i žlahtine domaći njok od palente i špinat 135, marinirani tuna steak s humusom i salatom 150, janjeći kotlet u otočkom bilju, domaći njok od palente i sezonsko povrće 175,00 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:15