Međimursko crno zlato

Veliki test bučina ulja: Ovo je neosporni pobjednik kušanja između 17 uzoraka!

Crno zlato srednjoeuropske gastronomije, sasvim uobičajeno u domaćinstvima sjeverne Hrvatske, danas vrijedi više nego ikad. Potražnja je sve veća, proizvodnja se širi i izvan tradicionalnih područja, a čak se i na policama supermarketa može naći više etiketa različitih proizvođača. Odabrali smo njih 17 i, prilično neočekivano, lako se složili oko toga koje nam je najbolje

Popularnost bučina ulja sve više raste. Nekoć, ne tako davno, moglo ga se naći uglavnom samo na tržnicama središnje i sjeverne Hrvatske, često u bocama bez etiketa, ali danas se nalazi na policama gotovo svih trgovina. Ovih 17 različitih etiketa, prikupili smo u samo dva sata u prodavaonicama većih trgovačkih lanaca i dvije manje trgovine zdrave hrane. Da smo se za uzorke obraćali izravno proizvođačima, mahom OPG-ima, brojka bi sigurno premašila stotinu. Najviše ih je u Međimurju, Podravini i Hrvatskom zagorju, to je regija u kojoj se tradicionalno uzgaja i najbolje uspijeva uljna buča, no sve je više proizvođača i u Slavoniji, a ima ih čak i u Istri. U Međimurju praktički nema kuće bez "crnog ulja", baš kao što je teško naći dalmatinsko kućanstvo bez maslinova ulja. Nije to, naravno, ni izbliza ravno popularnosti i zastupljenosti maslinova ulja, no da je bučino ulje sve popularnije, svjedoči upravo sve veći broj proizvođača.

Bučino ulje za maslinovim ne zaostaje ni prema nutritivnim vrijednostima, a u nekim je elementima čak superiorno

image

Kušački tim - slijeva: Gordan Zečić, Tomislav Filipović, Maja Šokčević Lovrić, Lidija Lončarić i Željko Puhovski - ovaj put je jednoglasno odabrao najbolje

Ranko Šuvar/Cropix

Cijena mu je približna maslinovu - iako su maslinici zahtjevniji za održavanje od polja zasađenog bundevom (Cucurbita pepo), randman sjemenki buče znatno je niži od onog masline, odnosno od kilograma bučinih koštica dobije se upola manje ulja nego od kilograma maslina.

Bučino ulje za maslinovim ne zaostaje ni prema nutritivnim vrijednostima, a u nekim je elementima čak superiorno. No, sve mogućnosti usporedbe tu prestaju jer im je namjena različita. Gastronomski, bučino ulje ipak ima ograničenu primjenu. Najčešće se koristi u salatama - obavezno u grah-salati, a onda i u drugima - zatim kao začin krem juhama i varivima, odlično je i sa svježim i zrelim sirevima. posljednje ga se vrijeme može naći i kao preljev na sladoledima i kolačima, ali se s njim rijetko kuha i nikad ništa ne prži.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Iako se hladno prešano ulje bučinih sjemenki smatra najzdravijim, svi osim health freakova u pravilu će posegnuti za onim pravim, iscijeđenim iz prženih koštica. Prženjem bučine koštice, naime, razvijaju svoju neodoljivu, jedinstvenu orašastu aromu, a istraživanja - među kojima i laboratorijski nalazi našeg "doktora za ulje", inženjera prehrambene tehnologije Tomislava Filipovića, koji je bio jedan od članova kušačkog tima - pokazuju kako su gubici uslijed termičke obrade neznatni. Zanimljivo je da se udio nekih elemenata blagotvornih za zdravlje čovjeka, poput karotenoida, osobito zeaksantina, čak poveća.

Uostalom, od 17 uzoraka na ovom kušanju, samo su tri bila hladno prešana ulja, koja su, za razliku od onih dobivenih od prženih koštica, svjetlije crvenkaste boje, prozirnija i rjeđe teksture te slabije izraženog mirisa i okusa.

image
Ranko Šuvar/Cropix

No, kad se bučine golice osuše, grubo samelju i od njih se napravi tijesto koje se potom prži, razvijaju svoj specifičan miris i okus zbog kojih toliko volimo crno ulje koje se od njih dobiva prešanjem. To je ulje duboke, tamnosmeđe i crvenkaste boje koja razmazana na tanjuru dobiva zelenkasti odsjaj.

Iako smo prije početka kušanja pomislili da će zbog aromatskih sličnosti biti teško odabrati favorite, bilo je suprotno: ulja su bila različita, a za dva koja su ušla u finale naposljetku se pokazalo da su od istog proizvođača, samo pod različitim etiketama.

OVO SU ULJA KOJA SMO TESTIRALI I NAŠA DVA FAVORITA

image
Ranko Šuvar/Cropix

Uljara Bister, Domašinec, djevičansko kraljevsko 100% bučino ulje, nerafinirano, 500 ml

8,59 €, Kaufland

Lijepo je orašasto u mirisu, što je malo izostalo u okusu. Boja mu je na prvu crvenkasta, no u preljevu je ulje zelenkasto. I dok je jedan dio kušača bio zadovoljan njegovom teksturom, drugi su zaključili kako bi ipak moglo biti i malo gušće.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Čakovečki mlinovi 1893, Čakovec, djevičansko maslinovo ulje, 500 ml

11,94 €, SPAR

Ovo ulje je crvenkasto u odsjaju, a lijepo zeleno u premazu. Već na prvu ima jak, lijep orašast miris prženih bučinih koštica. Međutim, u okusu je pomalo siromašno, kako su neki komentirali, dakle, ne toliko dojmljivo koliko mu je zavodljiv miris.

image
Ranko Šuvar/Cropix

SPAR bučino ulje 100% djevičansko, 500 ml

6,99 €, SPAR

Crvenkasto-smeđe je boje i zanimljivog mirisa, kao po nekom finom zimskom kuhanom jelu. Ovo ulje nije prženo i zadovoljit će sve one kojima je vole zdravije jesti. Ipak, više nas je impresioniralo mirisom nego okusom. Naime, da smo zatvorili oči, nismo sigurni bismo li pogodili da kušamo bučino ulje.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Zvijezda bučino ulje, nerafinirano, Ljutomer, Slovenija, 500 ml

10,99 €, Konzum

Tamno je, a na premazu lijepo zeleno i, rekli bismo, zadovoljavajuće gustoće. Okusom više podsjeća na zelene bučine koštice. Lagano je i svakako ga možemo zamisliti u salati. Iako na ambalaži nije istaknuto, samo možemo nagađati koliko je u njemu čistog bučinog ulja i s čime je pomiješano.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Garestin 100% bučino ulje, Varaždin, OPG Andreja Petrović, 500 ml*

15,60 €, Mrkvica

*2019. zlatna medalja, Alpe Adria, međunarodna izložba bučinih ulja, Varaždin // 2020. zlatna medalja, Alpe Adria, Ocjenjivanje ulja, Klagenfurt // 2020. zlatna medalja, Monde Selection, 59. međ. izložba hrane, Bruxelles

Usprkos nagradama koje je osvojilo, oko ovog se ulja nikako nismo mogli složiti. Već na prvu izrazito miriše na kavu i dim. I dok je neke među nama baš zato impresioniralo, drugi su komentirali kako im djeluje preprženo. Stoga smo se elegantno zaustavili na komentarima: "Ja bih ga jela svaki dan!" i "U njemu mi nedostaje ono što najviše volim - tipične orašaste note".

image
Ranko Šuvar/Cropix

Bučino ulje nerafinirano, 100%, Lenart, Slovenija, 500 ml

7,99 €, EuroSpin

Izrazito crveno, ali nažalost uopće nema okus po bučinom ulju. Da budemo sasvim iskreni, kako je komentirao najveći autoritet među nama, "ni po čemu nema okus" i ne bismo ga opet kupili. Usput, u ovom je ulju primjetna i oksidacija.

image
Ranko Šuvar/Cropix

OPG Cesarec, Oroslavje, bučino ulje, 70% bučino, 30 % suncokretovo, nerafinirano, 750 ml

11,89 €, SPAR

Ima lijep miris, ali je u okusu pomalo škrto. Primijetili smo da u njemu ima i soli te se složili kako bi lijepo pasalo uz zelje, grah ili salatu od krumpira. "Samo mi još nedostaje ocat i bila bi to skroz dobra salata", bio je jedan od prijedloga dobre primjene ovog ulja.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Rapunzel Kürbiskernöl, od prženih bučinih sjemenki, Legau, Njemačka, 250 ml

11,99 €, bio&bio

Duboke je zelene boje, lijepo prženo, ugodnog mirisa, ali praznog okusa. Iako je prvi dojam bio pun oduševljenja, trenutno je splasnulo s kušanjem ulja, koje je ostavilo gorak okus u ustima, pogotovo zato što nikako ne bismo rekli da opravdava vrijednost za novac.

image
Ranko Šuvar/Cropix

OPG Cesarec, Oroslavje, 100% bučino ulje, 250 ml*

7,03 €, Konzum

*2022. šampion natjecanja, Alpe Adria, međunarodna izložba bučinih ulja, Varaždin

Divne je zelene boje, zavodljivog mirisa orašastih plodova i (opet) okusa dobrog zimskog cušpajza. "Meni čak malo baca na domaći špek u okusu", bio je komentar na koji smo svi klimali glavom u znak odobravanja usporedbe. Svakako je dobar izbor za sve koji vole ulja jakog karaktera.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Uljara Hladnić, Koprivnica, nerafinirano bučino ulje, 250 ml

8,26 €, SPAR

Crvenkaste je boje, čak i ugodnog mirisa, ali okus nas je razočarao. Ulje je, složili smo se, najvjerojatnije užeglo i ostavljalo je opor okus u ustima. Za svaki slučaj, probali smo ga još jednom, ali ni taj pokušaj nije promijenio dojmove. Inače, rok mu je bio uredan, do ožujka 2024.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Kaufland Favourites, Poljo Posavec, Dunjkovec, međimursko 100% bučino ulje, djevičansko, 250 ml

4,89 €, Kaufland

Lijepo je gusto, izgleda kao uljana boja, a mirisom nas je baš iznenadilo, jer je bilo lijepo svježe. U okusu nam se čini malo razrijeđeno, pa nam je i konačni dojam da je zapravo dosta neutralno, blago i pomalo bez karaktera za bučino ulje.

image
Ranko Šuvar/Cropix

OPG Cesarec, Oroslavje, 100% bučino ulje, hladno prešano, 250 ml*

11,84 €, Konzum

*2022. zlatna medalja, Alpe Adria, međunarodna izložba bučinih ulja, Varaždin

Niti jedno ulje na kušanju nije bilo tako crvene boje kao ovo, a pritom je prozirno, što dodatno potvrđuje da je riječ o hladno prešanom ulju. I u mirisu i u okusu je vrlo blago. I dok su jedni ustvrdili da je zacijelo vrlo zdravo, drugi su naglasili da to za njih nije bučino ulje: "Djeluje mi kao da je u ovoj bočici pomiješano suncokretovo ulje i trava."

image
Ranko Šuvar/Cropix

Prehrana, Varaždin, djevičansko, 100% bučino ulje, 250 ml

5,57 €, SPAR

Ovo ulje je crvenkaste boje i ugodnog mirisa. Međutim, oko okusa nismo bili načisto. Osjeti se u njemu dim, ali i stanovita netipična masnoća zbog koje su neki komentirali da bi na još jedan zalogaj vjerojatno osjetili žgaravicu. "Sapunasto je, kao da ostavlja neki masni filtar u ustima."

image
Ranko Šuvar/Cropix

GRANA, Letifico, Zagreb, ulje buče, hladno prešano, nerafinirano, 250 ml

8,99 €, SPAR

Vrlo je prozirno, pa je neke zbog specifične boje podsjetilo na čaj. A miris i okus... Nažalost, moramo vas razočarati, jer smo na kušanju, eto, pronašli još jedno užeglo ulje. "Ovo nikako nije dobro, otišlo je. Sasvim užeglo". A i kod njega je datum bio ispravan.

image
Ranko Šuvar/Cropix

SPAR premium, Bister, Dekanovec, bučino ulje, djevičansko, 250 ml

5,49 €, SPAR

Lijepog mirisa, svijetle boje i niske viskoznosti. Okusom je blago i osjeti se da nije riječ o stopostotnom bučinom ulju iako "šmek ne izostaje". Možemo ga zamisliti u salatama, pa čak i na sladoledu od vanilije, u slučaju da nemamo bolje pri ruci.

BEST BUY: Okusi zavičaja, Poljo Posavec, Dunjkovec, međimursko bučino ulje, djevičansko, 250 ml

4,89 €, Lidl

image
Ranko Šuvar/Cropix

Lijepe je boje, gusto. Iako nije na prvu zavodljivo kao neka jača ulja koja smo prethodno kušali, decentno je, ali opet i duboko. Ugodno je u ustima, a na trenutke se činilo kao da je posoljeno te se na grlu naknadno osjeti i malo pikantnosti. Definitivno jako dobar izbor.

POBJEDNIK NATJECANJA: Uljara Poljo Posavec, Dunjkovec, Međimursko zlotno olje, 100% bučino ulje, djevičansko, 500 ml

11,29 €, Kaufland

image
Ranko Šuvar/Cropix

"Uuuuu, masno, tamno, gusto...", "Koji miris!" To su bili samo neki od prvih dojmova na ovo ulje. Definitivno se pokazalo kao najozbiljnije ulje na kušanju koje nas se, osim ugodnim mirisom, lijepom tamnom bojom i dubokim okusom, dojmilo i viskoznošću. Snažnog karaktera, ovom ulju nije bilo ozbiljnije konkurencije, osim jedne bočice iz iste proizvodnje (što u tom trenutku nismo znali). "To je ono što želimo od bučinog ulja", složili smo se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:47