PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

VINSKE MUŠICE: Kalazićeva vina sada imaju sve: kvalitetu, predivan dizajn i prijateljske cijene!

 Vlado Kos / Hanza Media
Njegova baranjska vina sada imaju sve: izvanredne su kvalitete s eko certifikatom, prijateljskih cijena i u buteljkama s etiketama prekrasnog dizajna.

Jedna je baranjska vinarija ovih dana vrijedna pažnje više nego ikad do sada. Riječ je o vinariji Kalazić iz Zmajevca. Njihova su nam se vina u proteklih nekoliko mjeseci igrom slučaja nekoliko puta našla u kadru i svaki su put oduševila nepobjedivim omjerom cijene i kvalitete. Impresionirala su nas na Konferenciji o graševini, zatim u istraživanju najboljih supermarket vina do 30 kuna koje smo obavili u posljednja dva broja magazina Dobra hrana, a potom i u samoj vinariji u koju smo otišli potaknuti spomenutim uspjesima. Slavka Kalazića, vlasnika vinarije, upoznali smo prvi put prije desetak godina. Odavao je dojam čovjeka gladnog izazova. U vinarstvu se zatekao spletom niza poslovnih i privatnih okolnosti koje za našu priču nisu bitne, ali je važ- no to da je bio čisti novajlija. O vinu nije imao pojma, nije baštinio tradiciju vinarenja i vinogradarenja, a nije ni bio pri lovi kao brojni novopečeni vinari-biznismeni da može unajmiti znanje i kupiti tehnologiju po želji. Jedino što je imao je analitički kliker u glavi, stabilan posao sa strane koji mu je omogućio preživljavanje i uvjerenje da Baranja pruža bolje uvjete za vinogradarenje od bilo koje druge regije u Hrvatskoj. Početak je bio više nego težak.

Zagreb, 040709.
Trgovina Vrutak.
Vino Kalazic Cabernet Sauvignon 2006.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza Media

Trgovačkom logikom disperzije rizika zasadio je čak deset različitih sorti i zadao sam sebi nesavladive početne muke jer u potkapacitiranoj vinariji kakvu je s početnim sredstvima sagradio nije bilo mjesta za istodobnu fermentaciju više različitih sorti, zbog čega je morao berbe odlagati iza idealnih rokova, pa su u konačnici vina patila. Na tržištu se pojavio s deset do dvanaest etiketa neuglednog dizajna i s prezrelim vinima redovito preko 15 posto alkohola kao posljedica kasnih rokova berbe, koja su kupci i trgovci uglavnom izbjegavali. Nakon poraznog starta Slavko nije odustao. Rasprodavao je svoja vina ispod njihove vrijednosti da izgradi kanale prodaje i stekne ime, usput je učio vinarstvo u praksi i spoznavao logiku kupca. Sagradio je u međuvremenu novu vinariju, koja kapacitetima odgovara zahtjevima i u kojoj je mogao pru- žiti vinima svu pažnju koju želi. Sada su mogući različiti rokovi berbe, kontrolirana temperatura, riješio se plastičnih tankova što stoje na kiši i suncu, malih unajmljenih gatora za dozrijevanje vina u baricima. Njegova početna tvrdnja o Baranji kao regiji za najviše domete odjednom počinje djelovati ozbiljno jer nakon perioda učenja i stjecanja iskustva eksplodirao je kao supernova na svim poljima.

Knezevi Vinogradi  270608 .
Slavko Kalazic dobio priznanje za najbolje crno baranjsko vino Cabarnet Souvignon.
Foto: Sasa Alilovic / EPEHA
Saša Alilović / Hanza Media

Njegova vina sada imaju sve. Stilski su prilagođena očekivanjima kupca, prekrasnog su dizajna boce, izvanredne kvalitete i više nego prijateljskih cijena, imaju certifikat o organskom (ekološkom) uzgoju, te svako vino vjerno reflektira sortu i podneblje. Rasporedio je vina u tri linije. Prva je bazična linija naziva Classic line s velikim satom na etiketi na kojem uvijek stoji pet do dvanaest. To su vina koja možete kupiti za od 30 do 40 kuna i u tom cjenovnom razredu su apsolutni šampioni. Obično su lepršava i odišu svježinom. Druga linija nosi naziv Silver line zbog srebrne kapice i prozirnih boca u kojoj se nalaze četiri bijela vina i rose. To su krepka, svježa i mirisna vina, a prepoznatljiva su po cvijeću na etiketi. Vrlo su visoke kvalitete. U Premium lineu nalaze se vina najambicioznije kvalitete i u kojima se može naći puno vina zrelog i prezrelog stila kasnih i izbornih berbi s početka karijere, koji ga je očito definirao kao vinara i osobu. Prepoznatljiva su po crtežima divljači na etiketi. Konsternirani izvrsnom kvalitetom u svim cjenovnim razredima koje smo kušali, trebali smo se pomučiti da izdvojimo samo tri za preporuku.

KALAZIĆ CHARDONNAY 2015. (CLASSIC LINE), cijena 30 kn, (Kaufland)

Ne sjećamo se da je neko vino iz ovog cjenovnog razreda ikada osvojilo tako visoku ocjenu. Prekrasno je, iako iz 2015. još je puno voćnosti, okusa i svježine. Zaista zvrsnog balansa, vrlo blago alkoholom, a iznenađujuće intenzivno okusom. Vino za svakodnevne prilike, koje se pije uz ručkove i večere, ali nećete podbaciti niti ako ga nosite na poklon jer je u stilskom i kvalitativnom razredu koji će se svakome sviđati. Umjereno, skladno, sočno na finišu. Jako fino svakodnevno vino.

OCJENA: 88/100

KALAZIĆ GRAŠEVINA 2016. (SILVER LINE), cijena 60 kn, (u vinariji)

Zaista impresivna graševina. Lijepa, svježa, mirisna i razvijena. Nema nikakve veze sa svojim rođacima iz sjeverozapadnih dijelova Hrvatske, ali niti puno s onima iz Kutjeva. Ima krepkoću tipičnu za Baranju i nekih 14 posto alkohola, no odiše svježinom tipič- nom za sortu, s pregršt voćnih i cvjetnih aroma u mirisu te s mekoćom i istovremenom sočnošću na okusu. Čista na finišu s neodoljivom slašću kao zadnjim dojmom. Iskače iz okvira u dobrom smislu.

OCJENA: 89/100

KALAZIĆ CABERNET SAUVIGNON 2011. (PREMIUM LINE), cijena 79,50 kn, (u vinariji)

Ovaj ambiciozni crnjak u svojoj šestoj godini još je u adolescentskoj dobi i pred njim je još barem desetak godina ispunjenog života. Školovan je dvije godine u baricima od 500 i 225 litara kako bi se tanini uravnotežili i vino postiglo punu zrelost i balans. Vrlo je žive i tamne rubinske boje, sa svježinom pirazina i voćem crnog ribiza na nosu. U ustima vrlo koncentrirano, puno okusa i s vrlo čvrstih i izraženih tanina. Alkohola od 14,5 posto te vrlo dugog finiša s finim voćnom retrookusom. Visoka klasa crnjaka koji serviramo uz moćniju hranu ili sočne steakove.

OCJENA: 89/100

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:42