PROJEKT VRIJEDAN DIVLJENJA

VINSKI PODRUM BUDUĆNOSTI: U Istri se gradi hipermoderni kompleks s restoranom, hotelom i diskoklubom!

 Arhiva Jutarnjeg lista i Idis Turato Blog
U Motovunu je ovih dana počela gradnja vinarije Roxanich Motovun prema projektu arhitekta Idisa Turata, autora spektakularnog muzeja Apoksiomena u Lošinju, atraktivne vile Gumno, bazena Vukovar i drugih poznatih projekta, vinarije čije je otvaranje u planu uoči ljeta iduće godine

U podnožju Motovuna nalazio se stari, napušteni vinski podrum. Položen na raskrižju puteva, sagrađen na prijevoju koji povezuje vinograde s plodnom dolinom rijeke Mirne, stoljećima je bio nezaobilazno mjesto suživota, rada i svetkovina posvećenih vinu. U novije doba nakon zatvaranja i propadanja zgrade općinska uprava ga prodaje. Vinarija Roxanich odlučuje upravo ovdje proširiti svoju djelatnost.

Prostor nekadašnjeg podruma novim projektom postat će hotelski kompleks s pratećim sadržajima, a brdo ispod njega, koje se spušta ka vinogradu, sadrži funkcije vinskog podruma.

Od starog kompleksa sačuvana je kompletna zgrada sa svim starim kamenim zidovima, prozorima, svodovima i prolazima. U taj prostor prema novom projektu stavljeni su novi sadržaji: hotelske sobe i apartmani s pogledima na dolinu rijeke Mirne. Prizemlje nekadašnjeg vinskog podruma, koje je služilo kao skladište, sada je polivalentna višenamjenska dvorana - opisuje nam Idis Turato.

Zanimljivo je da je čak 70 posto sadržaja projekta Roxanich ispod zemlje - čitavo brdo ispod kompleksa dobiva nove funkcije: novog vinskog podruma, skladišta, proizvodnje, garaže, wellnessa. U jedinom novom objektu koji se nalazi iznad zemlje te će biti sagrađen uz postojeću zgradu, sadržajno je projektiran dio soba te prostrani restoran. Od prostora direktno vezanih za proces dobivanja vina, objekt će imati skladišta, postrojenja mehanizacije, proizvodnje i arhive vina, zatim ugostiteljske sadržaje, prostor za degustaciju te prodajni prostor vinarskih i pratećih proizvoda. Kompleks će također sadržavati muzejsko-galerijski prostor, zatvoreni lounge bar, višenamjensku dvoranu, restoran, čak i klub odnosno disko bar, dovoljno ukopan i skriven da nikome ne smeta.

Arhiva Jutarnjeg lista i Idis Turato Blog

Ispred hotela bit će otvorena površina za različita događanja. Arhitekta Idisa Turata pitali smo za specifičnosti ovog projekta, po čemu će hotel biti poseban i na koji način će se filozofija vina ocrtavati u projektu.

Danas ne možemo više raditi projekte koji su monofunkcionalni. Projekt Roxanich unutar sebe miješa turizam, gastronomiju, ugostiteljstvo, šoping, kulturu i proizvodnju, i to je bit svega! Suvremeni hotelski sadržaji, koji žele biti autentični, ne smiju biti samo mjesto za spavanje - odgovara Idis Turato.

Arhiva Jutarnjeg lista

Čini mu se, dodaje Tutato, da je sve više hotela u Istri jako slično: ili ih karakterizira air space identitet, uvijek istih i predvidivih interijera, ili su inspirirani agroturizmom, rustikalnim neoklasičnim ili predvidivim istarskim, a točnije pseudotoskanskim elementima.

- U ovom smo projektu išli u sasvim drugom smjeru, kroz kolažiranje i fokusiranje na karakteristike zbilja značajne i posebne za ovo podneblje, istarsko-talijansko naslijeđe u smislu estetike, gastronomskih navika, lifestylea. Cilj nam je bio progovoriti autohtono u jednom suvremenom jeziku, izbjegavajući copy-paste i hotelsku monotoniju - objašnjava Turato.

Arhiva Jutarnjeg lista i Idis Turato Blog

Cijeli se projekt temelji na kolažu između starog i novog, tradicionalnog i suvremenog, očekivanog i neočekivanog. Uz tradicionalne elemente, rekonstruirani motovunski podrum i očekivane materijale, bit će tu i novih materijala, tekstila, PVC-a, tepiha... Dijelovi će biti tradicionalni, autentični, jer je stara zgrada rekonstruirana, ali na nju će se dograditi suvremeni elementi. Neki dijelovi čak su zamišljeni kao reverzibilni pa će se svakih nekoliko mjeseci s različitim dizajneromumjetnikom nadograđivati

Arhitekt Turato kaže kako je htio izbjeći copy-paste i hotelsku monotoniju te da se fokusirao na posebnostima ovog podneblja - istarsko-talijansko naslijeđe u smislu estetike, gastronomskih navika, lifestylea

VINARIJA U BROJKAMA

  • Hotel s dodatnim sadržajima 4000 m2
  • 28 soba i 4 apartmana
  • Podrum za proizvodnju, odležavanje, skladištenje i arhiviranje 3100 m2
  • Skladištenje 300.000 boca
  • Arhiv 100.000 boca
  • Proizvodnja 2200 hL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:30