PREDSTAVLJENA NOVA VINA

VLADO KRAUTHAKER: "Iako smo imali problema sa smrzavanjem, možemo očekivati svježu i vrlo pitku Graševinu!"

 Boris Kovacev / CROPIX
Kad pričamo o berbi 2016, moramo znati kako su iza njih problemi sa smrzavanjem, manji urodi, samim time manje količine vina tako da je cijela paleta sužena. Ipak, možemo reći kako je što se tiče kvalitete zapravo ovo još jedna iznimna paleta vina.

Jučer u zagrebačkoj Agavi predstavljena su vina prije izlaska na tržište i to: Krauthaker Pinot sivi 2016, Krauthaker Sauvignon 2016 , Krauthaker Graševina 2016 Krauthaker Rosé Cuvée 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Syrah 2015 te Krauthaker Zelenac Kutjevo 2009, predstavljeni su prije izlaska na tržište .

Zagreb, 230317.
Predstavljanje mladih vina vinarije Krauthaker u restoranu Agava.
Na fotografiji:
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Vlado Krauthaker, proslavio je kutjevačko vinogorje, ali i sortu graševina koja je poznata i izvan granica Hrvatske. Govoreći o novoj berbi 2016 Vlado Krauthaker istaknuo je kako je prošla berba bila iznimno dobra pa zato Slavonija i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične Graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Ovo je jedna od berbi koja će pokazati pune potencijale Graševine i to od redovnih do kasnih berbi te samim time otvoriti put k novim potrošačima.

U obiteljski posao uključena je i Martina Krauthaker Grgić, enologinja kojoj je ljubav prema vinima prenio otac Vlado.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj, jedino vinarija Krauthaker proizvodi vino od sorte zelenac, a pridaje mu se posebna pažnja. Zelenac može stajati uz bok Graševini. Vino je specifične arome, bogatog tijela, privlačne svježine, izražene voćnosti i dugog završetak.

Vlado Krauthaker vinariju je osnovao 1992. godine. Vinogradi vinarije smješteni su na osunčanim padinama Krndije, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze. Ekološki uzgoj i osluškivanje prirode samo su neke od karakteristika za podrume Krauthaker.

Zagreb, 230317.
Predstavljanje mladih vina vinarije Krauthaker u restoranu Agava.
Na fotografiji:
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Kako bi se vratili starim tehnikama proizvodnje poslovi obrade zemlje i vinove loze obavljaju se s konjima, kao nekada. Zbog iznimno pogodnih klimatskih uvjeta dozrijevaju vina svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi prosušenih bobica.

U proizvodnji vina, posebna se pozornost posvećuje autohtonoj domaćoj sorti, graševini, koja je ponos vinarije Krauthaker, a brojna priznanja i nagrade samo su potvrda kvalitete za vina dobivena od ove sorte.Uz graševinu, uzgajaju se i poznate svjetske sorte grožđa, a iz podruma Krauthaker izlazi ukupno 25 različitih etiketa.

Vina Krauthaker prepoznata su i u inozemstvu te se nalaze na vinskim kartama poznatih svjetskih restorana u Londonu, poput Moti Mahal, The Fat Duck, Thomas Cubitt i China Tang, u Bordeauxu La Cape i La Cite du Vin te u švedskom Malmu u restoranu s michelinovom zvijezdom Bloom in the Park.

Zanimljiva je činjenica da se vinogradi vinarije nalaze na 45,3° paraleli, na kojoj se idući prema zapada nalazi još nekoliko poznatih vinarskih regija: Istra, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Zagreb, 230317.
Predstavljanje mladih vina vinarije Krauthaker u restoranu Agava.
Na fotografiji: mlada vina.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Što možemo očekivati?

Krauthaker Pinot sivi. 2016 Živo, toplo vino, s dobro iskazanom voćnosti i svježinom te s dosta mladenačkog nerva, bez začinskih utjecaja drva. Sjajeće slamnato-žute boje, kristalne bistroće, miris je u pravcu zrelog domaćeg bijelog i zelenog voća, jabuke, kruške, vinogradske breskve... U ustima je slankasto te upućuje na stanovitu slast, sa solidnom je kiselosti, vrlo dobra tijela. Okus je zaobljen, u ustima dosta dugo traje.

Krauthaker Sauvignon.2016 Vino u modernom stilu, dosta dinamično, aromatski umjereno, s voćnosti iskazanom u dovoljnoj mjeri, toplo, čvrste kičme i s koliko treba mesa oko nje, traje dosta dugo. Lijepe je živahne i pune slamnato-žute boje s blagom zelenkastom nijansom, na unutarnjoj stijenki čaše pokazuje sporo cijedeće suze. Mirisom je diskretan, ali prepoznatljiv, otvara se blagom notom dima, potom se ćuti ponešto drva, kasnije se u tragu javljaju (bijelo) voće i cvjetne note, mirodije. U ustima vrlo živo, s dobrom kiselosti, ugodno gorkasto, blago pikantno, zaobljeno, toplo, čvrsta tijela.

Krauthaker Graševina.2016 U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvjetnim notama, u ustima toplo, dobro zaobljeno, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta, a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradarsku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte.

Krauthaker Rosé Cuvée. 2016 Dobiveno kombinacijom više crvenih sorti: Pinot crni, Syrah, Merlot, Zweigeltrebe, Ugodno i osvježavajuće te puno vino. Privlačna izgleda, iskričave kristalno bistre svijetle ružičaste boje u skladu s tehnologijom i dobi vina. Na nosu diskretno, ali sasvim dovoljno jako iskazano, s mirisom koji nije kompliciran, a s dosta je voćnosti, u pravcu svježeg domaćeg tamno-crvenog bobičastog i jagodičastog, ali i koštičavoga voća, s finom cvjetnom nijansom. U ustima fino kiselkasto, suho, dobro zaobljeno, tijelom dosta dobro, finale je živahno, ugodno gorkasto, u znaku voća i blago herbalnoga, solidne trajnosti.

Krauthaker Chardonnay Rosenberg. 2015 Kompleksno vino, puno je svježine i voćnih aroma poduprtih mirodijskim notama, međutim iskazanim s mjerom i na fin način. Dozrijevalo je dobrim dijelom u drvu – upravo radi postizanja veće kompleksnosti rabljen je barrique, a dijelom – upravo radi očuvanja svježine i voćnosti, u posudama od inoksa. Svjetlije je žive slamnato-žute boje s nježnom zelenkastom nijansom, (isprva) relativno diskretno na nosu, bouquet upućuje na bijelo domaće koštičavo voće i trag citrusa u međuigri s nitima vanilije i korice limuna, na dodir drva i dima. U ustima vino se pokazuje vrlo živim, s dobrom kiselošću u kombinaciji sa sasvim blagom slasti, lijepo - kremasto - zaobljeno, toplo, čvrsta tijela i voćna i živahna završetka solidne trajnosti, retronazalno s nijansom dima. Vino još može uspješno odležavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:05