DOBRA PREPORUKA

Zagrebačka pekarnica radi krafne prebogate kremom od bijele čokolade, najbolje su u gradu

 Privatna Arhiva/
Maritozzi iz zagrebačke pekarnice Noel Bread & Deli koja se nalazli u Ulici popa Dukljanina 1 sigurno su novi hit u gradu

Kad rješavate poplavu u stanu do kasnih noćnih sati, čovjek sljedećeg jutra nije osobito radostan, a ni zahvalan na novom danu. Jutarnje stanje bezvoljnosti najsličnije mamurluku najbolje liječim crnom kavom koja se kuha praktički na autopilotu. Skrolajući po društvenim mrežama dok mi zakuha kava, iskoči mi objava o novim krafnama koje izgledaju božanstveno. Bezvoljnost se nastavlja jer pretpostavljam da se radi o nekoj agencijskoj fotografiji stranih portala, ali ipak pročitam status koji najavljuje nove krafne u zagrebačkoj pekarnici Noel Bread & Deli. Na fotografiji izgledaju božanstveno, gusta svilena krema gotovo da se prelijeva preko tijesta. Oblačim kaput na pidžamu i vozim se do centra po krafne. Ulazim u pekarnicu kao da mi život ovisi o tome, brzinom svjetlosti pregledavam staklenu vitrinu i shvaćam da ih nema!

- Oprostite, imate li nove krafne? - pitam gospođu iza staklene vitrine, a ona mi odgovara da će biti za sat vremena spremne jer ih taman peku.

Odlučujem popiti kavu tih sat vremena, jer se ne mogu vratiti kući bez tih krafni koje toliko dobro izgledaju da želite pojesti ekran pametnog telefona. Uglavnom, kupila sam ih iz drugog pokušaja. Kad ih zagrizete sretni ste kao dijete koje odmata poklone na božićno jutro. Fotografija na društvenim mrežama definitivno nije još jedna Instagram prevara.

Ne radi se o klasičnoj krafni, već o "rimskoj krafni" koja se tradicionalno zove maritozzi, negdje poznatija pod nazivima maritello, panmarito ili maritozzi con la panna. Potječu naravno iz Rima, a pune se šlagom ili slastičarskom kremom. Ova je još dodatno podebljana džemom od gorkih naranči s malo kandirane narančine korice na vrhu kreme.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

U nekim recepturama mogu se još dodati i pinjoli i grožđice. Tijesto nije masno, već prozračno i lagano i imate osjećaj da jedete samo prebogatu kremu koje konačno ne nedostaje, rade ga s kiselim kvascem, a moguće je da je među sastojcima i rogač. Maritozzi u prijevodu znači "budući muž", a ove slastice poklanjale su se zaručnicama kao aluzija na brak. neki zapisi upućuju da su maritozzi jedina slastica koje se nije smjela konzumirati tijekom korizme. U Italiji ih je običaj naručiti uz šalicu espressa. Noelovi maritozzi su jednom riječju savršeni. Slastica je prebogata kremom, a marmelada od gorkih naranči lijepo kontrira slatkoj kremi pa sve zajedno nije preslatko. Koštaju 3,80 eura (28,63 kune).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 08:57