S bezalkoholnim i zdravim pićima krenite u dan, a ona druga ostavite za večeri i druženja na otvorenom.
Dokona kućanica
*radili ste štrudlu od jabuka i ostalo vam je ovog finog jabučnog soka sa cimetom? Mmmmm, vrijeme je za začiniti večer!
Captain Morgan original spiced gold rum štapići cimeta mljeveni cimet jabuke muscovado šećer |
Jabuke sitno naribajte, pospite šećerom i cimetom te strpljivo pričekajte. Taj fini sokić prelijte zlatnim rumom, dobro rashladite i čekajte zalazak sunca.
Moja Indija
*zatvorite oči i dopustite da vas svaki gutljaj ovog neobičnog pića, blago zemljastog okusa odvede na putovanje u daleke krajeve. Prepustite se.
trećina mjerice meda dvije i pol mjerice mljevene kurkume limun po ukusu voda svježe mljeveni papar |
Mljevenu kurkumu pomiješajte s medom kako biste dobili gustu pastu. Uzmite zgodnu, manju šalicu - dodajte joj čajnu žličicu paste, prelijte toplom vodom, iscijedite limun i svježe mljeveni papar.
Zvjezdano nebo
*nadamnom, moralni zakoni u meni... Zvjezdasti anis se u Egiptu koristio kao ‘ženski tonik’, liječio je sve, čak i slomljeno srce.
zvjezdasti anis limoncello korica limna voda muscovado |
Limoncello razrijedite vodom, po potrebi dodajte šećer, značajnu količinu grubo nastrugane korice limuna, a budite velikodušni i sa ovim ljupkim začinom. Poslužite rashlađeno, u sumrak, zagrlite se i razgovarajte o kritici čistog uma, transcedentalnoj estetici...
Oh, mon Dieu!
*to će, zgromljen, uzviknuti svaki Francuz kada mu priznate da ponekad miksate vino s nečim što nije hrana. Rezultati ove moje male blasfemije su i više nego zabavni.
traminac domaći sirup od bazge bobice ribizla za ukras (i upozorenje da ste došli do dna čaše, te ju ponovno treba napuniti) |
Stvar je jednostavna. Smiksajte u omjeru koji vam odgovara, rashladite, obucite nešto lijepo, pustite francuske šansone, kvrcnite se čašama i tulum neka počne. Samo oprez! Slatka pića su varljiva pića!
Azijski mojito
* Ovaj put sam rum sprijateljila sa korijanderom, omiljenim azijskim začinom. Igrajte se i vi, neka Hemingway bude ponosan!
svježe cijeđeni sok limete i limuna korica limuna i ploške limete bijeli bacardi rum muscovado šećer domaći bazgin sirup listići svježeg korijandera mineralna voda |
Sve sastojke pomiješajte, količinu odredite po vlastitim preferencama. Ja npr, pretjerujem s rumom i citrusima, što ću kad sam vrckava. Za kraj natrgajte listiće svježeg korijandera i poslužite u čaši, bez slamki i bez suviše leda, uz Hemingwayevu knjigu!
Prosecco & prosciutto
* prošek je talijanska osveta francuskom pjenušcu, a ovo je moja osveta pršutu. Uvijek sam tako žedna nakon pršuta.
neki fini prosecco 2 veća nara grančice ružmarina |
Sretno s čišćenjem nara! Nakon što ste devastirali cijelu kuhinju, i sakupili crvene koštice - sameljite ih u fini, kiseli sokić. No sačuvajte koju čitavu bobicu u dekorativne svrhe. Sok pomiješajte sa proseccom, dodajte šipkove bobice i grančicu ružmarina, te rashladite. Poslužite uz pršut, naravno!
Ljubičasti brkovi
*kad umorni i znojni planinari nalete na grm kupina? Kakva radosna cika, kakvo veselje!
svježe kupine voda muscovado šećer listići svježe kadulje |
Ova bombica C vitamina i željeza vraća energiju u trenu! Obamrli od vrućine, spasite se miksajući svježe kupine sa šećerom, dodajte vodu i svega nekoliko listića kadulje. S ponosom nosite ljubičaste brkove!
Plamene zore
*...bude me iz sna!
zrele nektarine listovi lovora (može i mente ili bosiljka, ne možete pogriješiti) ružičasti papar gin tonic ili mineralna |
Još jedno uzbudljivo piće iz plejade. Sezonsko voće udruženo sa začinima, uvijek stvara neočekivane kombinacije. Nektarine, dinje, lubenica, maline... Miksajte i hladite! Otkačite se. Voće zgnječite, dodajte mu natrgane listiće lovora, svježe mljeveni ružičasti papar te gin i tonic, ili za bezalkoholnu kombinaciju - samo mineralnu. Slatko, neobično i ljutkasto, idealno za biciklistički izlet!