ODLIČNE IDEJE

KREATIVNOST U ČAŠAMA: Genijalni kokteli koje možete sami napraviti, a veća su fora od onih u barovima!

 Marko Miščević / Hanza Media
Odmaknuli smo se od klasičnih hladnih čajeva i domaćih sokova od koprive i bazge. Vrijeme je za apsolutnu kreativnost zarobljenu u staklenim čašama!

S bezalkoholnim i zdravim pićima krenite u dan, a ona druga ostavite za večeri i druženja na otvorenom.

Dokona kućanica

*radili ste štrudlu od jabuka i ostalo vam je ovog finog jabučnog soka sa cimetom? Mmmmm, vrijeme je za začiniti večer!

Captain Morgan original spiced gold rum
štapići cimeta
mljeveni cimet
jabuke
muscovado šećer

Marko Miščević / Hanza Media

Jabuke sitno naribajte, pospite šećerom i cimetom te strpljivo pričekajte. Taj fini sokić prelijte zlatnim rumom, dobro rashladite i čekajte zalazak sunca.

Moja Indija

*zatvorite oči i dopustite da vas svaki gutljaj ovog neobičnog pića, blago zemljastog okusa odvede na putovanje u daleke krajeve. Prepustite se.

trećina mjerice meda
dvije i pol mjerice mljevene kurkume
limun po ukusu
voda
svježe mljeveni papar

Marko Miščević / Hanza Media

Mljevenu kurkumu pomiješajte s medom kako biste dobili gustu pastu. Uzmite zgodnu, manju šalicu - dodajte joj čajnu žličicu paste, prelijte toplom vodom, iscijedite limun i svježe mljeveni papar.

Zvjezdano nebo

*nadamnom, moralni zakoni u meni... Zvjezdasti anis se u Egiptu koristio kao ‘ženski tonik’, liječio je sve, čak i slomljeno srce.

zvjezdasti anis
limoncello
korica limna
voda
muscovado

Marko Miščević / Hanza Media

Limoncello razrijedite vodom, po potrebi dodajte šećer, značajnu količinu grubo nastrugane korice limuna, a budite velikodušni i sa ovim ljupkim začinom. Poslužite rashlađeno, u sumrak, zagrlite se i razgovarajte o kritici čistog uma, transcedentalnoj estetici...

Oh, mon Dieu!

*to će, zgromljen, uzviknuti svaki Francuz kada mu priznate da ponekad miksate vino s nečim što nije hrana. Rezultati ove moje male blasfemije su i više nego zabavni.

traminac
domaći sirup od bazge
bobice ribizla za ukras (i upozorenje da ste došli do dna čaše, te ju ponovno treba napuniti)

Marko Miščević / Hanza Media

Stvar je jednostavna. Smiksajte u omjeru koji vam odgovara, rashladite, obucite nešto lijepo, pustite francuske šansone, kvrcnite se čašama i tulum neka počne. Samo oprez! Slatka pića su varljiva pića!

Azijski mojito

* Ovaj put sam rum sprijateljila sa korijanderom, omiljenim azijskim začinom. Igrajte se i vi, neka Hemingway bude ponosan!

svježe cijeđeni sok limete i limuna
korica limuna i ploške limete
bijeli bacardi rum
muscovado šećer
domaći bazgin sirup
listići svježeg korijandera
mineralna voda

Marko Miščević / Hanza Media

Sve sastojke pomiješajte, količinu odredite po vlastitim preferencama. Ja npr, pretjerujem s rumom i citrusima, što ću kad sam vrckava. Za kraj natrgajte listiće svježeg korijandera i poslužite u čaši, bez slamki i bez suviše leda, uz Hemingwayevu knjigu!

Prosecco & prosciutto

* prošek je talijanska osveta francuskom pjenušcu, a ovo je moja osveta pršutu. Uvijek sam tako žedna nakon pršuta.

neki fini prosecco
2 veća nara
grančice ružmarina

Marko Miščević / Hanza Media

Sretno s čišćenjem nara! Nakon što ste devastirali cijelu kuhinju, i sakupili crvene koštice - sameljite ih u fini, kiseli sokić. No sačuvajte koju čitavu bobicu u dekorativne svrhe. Sok pomiješajte sa proseccom, dodajte šipkove bobice i grančicu ružmarina, te rashladite. Poslužite uz pršut, naravno!

Ljubičasti brkovi

*kad umorni i znojni planinari nalete na grm kupina? Kakva radosna cika, kakvo veselje!

svježe kupine
voda
muscovado šećer
listići svježe kadulje

Marko Miščević / Hanza Media

Ova bombica C vitamina i željeza vraća energiju u trenu! Obamrli od vrućine, spasite se miksajući svježe kupine sa šećerom, dodajte vodu i svega nekoliko listića kadulje. S ponosom nosite ljubičaste brkove!

Plamene zore

*...bude me iz sna!

zrele nektarine listovi lovora (može i mente ili bosiljka, ne možete pogriješiti)
ružičasti papar
gin tonic ili mineralna

Marko Miščević / Hanza Media

Još jedno uzbudljivo piće iz plejade. Sezonsko voće udruženo sa začinima, uvijek stvara neočekivane kombinacije. Nektarine, dinje, lubenica, maline... Miksajte i hladite! Otkačite se. Voće zgnječite, dodajte mu natrgane listiće lovora, svježe mljeveni ružičasti papar te gin i tonic, ili za bezalkoholnu kombinaciju - samo mineralnu. Slatko, neobično i ljutkasto, idealno za biciklistički izlet!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:58