NEOBIČAN PROJEKT

Zračna luka u Firenci uskoro kreće u preuređenje i dobiva – vinograd na krovu

 Paulgulea/Getty Images
Zamislite da putujete i na let stižete prerano pa onda, da potrošite vrijeme, šećete vinogradom i kušate vino na krovu zračne luke

Zračna luka u Firenci do sada se nije mogla uspoređivati s većim talijanskim zračnim lukama, poput one u Rimu, Milanu i Veneciji, nije imala ekskluzivne dućane, niti se ovdje nudila neka posebno dobra hrana, no uskoro će, kako piše portal Food&Wine, biti pretvorena u sasvim posebno mjesto s kojeg će biti poseban užitak polijetati i slijetati.

Naime, kako je najavljeno, uskoro kreće velika renovacija u sklopu koje će aerodrom dobiti novi prostor za dolaske i odlaske, obnovit će se i pista, a na krovu zgrade smjestit će, nećete vjerovati, cijeli vinograd.

Kako su poručili, arhitektonska tvrtka Rafael Viñoly Architects na krovu planira posaditi 38 redova, a ukupna površina vinograda bit će 19 hektara. Najavljuju i kako će za sadnju i brigu o vinogradu biti zadužen poznati, vodeći vinar iz regije. Ime još nije otkriveno. Također, vino koje će se ovdje proizvoditi, odležavat će u podrumima ispod terminala.

Za ovako uređenje odlučeno je upravo zato što se zračna luka nalazi u blizini grada i ona više ne smije biti odvojena u svakom smislu, već treba biti dobar, urbanistički projekt, objasnio je Rafael Viñoly cijeli projekt prije svoje smrti u ožujku 2023. godine.

Osim vinograda, u sklopu zračne luke nalazit će se i trg na kojem će putnici moći odmoriti.

Na ovaj neobičan projekt osvrnuo se i kolumnist The Guardiana Rowan Moore, koji je postavio pitanje onečišćenja zraka, ali i na koji će točno način funkcionirati rad zračne luke u vrijeme berbe. Kako piše Food&Wine, odgovore ćemo dobiti tek kroz nekoliko godina budući da aerodrom prolazi kroz dvije faze renovacije. Jedna bi trebala biti završena 2026., a druga 2035. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:12