KREMASTI SLATKIŠ

ZUPPA INGLESE: Chef Gregorio Manucci otkrio nam je recept za poznati talijanski desert!

Marko Miščević / HANZA MEDIA

"Kao djeca najviše smo uživali u desertu Zuppa Inglese. Uvijek je na stol dolazila velika zdjela, a mi smo grabili žlicom i uživali" prisjetio se Manucci.

Mješavina kreme od jaja s piškotama namočenima u talijanski crveni liker Alchermes, prepun aroma klinčića, cimeta, vanilije, muškatnog oraščića… Za izradu ove divote ne mora se baš taj liker, dobro će doći i rum, ali onda nema ove divne crvene boje, aroma nije identična.

Sastojci:

6 žumanjaka
45 g gustina
1 štapić vanilije
240 g šećera
400 ml mlijeka
100 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade
100 ml likera alchermes
20 savoiardi keksa
200 ml vode

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Priprema:

Za kremu: Mlijeko, vrhnje za šlag i vanilija neka zavru te maknuti s vatre.

Miksati žumanjak i 140 g šećera dok ne postane bijelo i pjenasto. Umiješati gustin. Izvaditi vaniliju iz mlijeka i vrhnja za šlag i umiješati smjesu žumanjka, šećera i gustina. Vratiti na vatru i lagano miješati dok se ne zgusne. Podijeliti kremu na dva dijela i u jedan dio rastopiti naribanu tamnu čokoladu. Rashladiti. Napraviti sirup sa 100 g šecera i 200 ml vode, dodati alchermes i rashladiti.

Serviranje: U 4 male zdjelice na dno staviti savoiardi kekse umocene u sirup, na to bijelu kremu, red savoiardi keksa te red crne kreme i tako do vrha.

Iz drugih medija

Najnovije