NAJVEĆE PRIZNANJE

PRVA MICHELINOVA ZVJEZDICA: Monte otvaraju u travnju jer nisu očekivali priznanje!

Vijest o prvoj Michelinovoj zvjezdici u hrvatskom restoranu preplavila je društvene mreže i portale
 / HANZA MEDIA

“Ugodno smo iznenađeni Michelinovom zvjezdicom, jer to doista nismo očekivali”, rekla nam je u telefonskom razgovoru Tjitske Đekić, koja sa svojim suprugom Danijelom već godinama vodi rovinjski restoran Monte, koji se nalazi u podnožju crkve Svete Eufemije.Tjitske Đekić ne krije da se nadala kako će njihov restoran biti prepoznat po svojoj kvaliteti i sada sa zadovoljstvom prima čestitke, ali ne u svom restoranu.Upravo u vrijeme najvećeg priznanja koje je jedan hrvatski restoran dobio, restoran Monte je zatvoren zbog preuređenja. Opsežni radovi potrajat će do proljeća, a Tjitske Đekić otvorenje najavljuje za 14. travnja.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Restoran Monte već prema tradiciji zatvara svoja vrata u zimskim mjesecima kako bi ih otvorio uoči Uskrsa, kada nizozemsko-hrvatski bračni par Tjitske i Danijel Đekić pred sladokusce izlazi sa svojim bogatim tanjurima. Već više od petnaest godina gastro hodočasnici penju se do samog vrha rovinjske ulice Montalbano, koja od središta starog dijela Rovinja vodi do stubišta Svete Eufemije.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Vrhunska kuhinja o kojoj brine Danijel Đekić (Tjitske je školovana sommelierka) prepoznata je već godinama kod gastro kritičara pa je tako od 2011. do danas restoran Monte u izabranom društvu tek nekoliko hrvatskih restorana koji su ušli u “Jeunes Restauraters d’ Europe”, što se smatra “malim Michelinom”. Monte je još 2012. bio najbolje ocijenjeni hrvatski restoran prema uglednom “Gault Millau”, a čak je i po ne baš posve pouzdanom Trip Advisoru najbolje ocijenjeni restoran među njih 156 u Rovinju.degustacijski meni Najbolji plodovi s rovinjske tržnice spremaju se u Monteu na originalan i inovativan način, a da biste uživali u njima, valja odabrati jedan od dva degustacijska menija - Essence i Tendence.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Prvi, bazični, čini pet sljedova jela koja maksimalno naglašavaju esencijalni okus vrhunskih lokalnih sastojaka. Računajte na repove škampa, najbolje dijelove tunjevine, ali i emulzije morskog ježa poslužene na originalan način, primjerice na kamenim oblucima.Drugi meni, Tendence, nudi sedam sljedova, a jela su ambicioznija jer se teži korištenju najsuvremenijih kuharskih tehnika i pazi na vizualnu atraktivnost te neka jela servirana u maslinovom drvu nalikuju Put do prve hrvatske Michelinove zvjezdice započeo je 1985. godine, kad je Danijel Đekić napustio studij građevine u Rijeci i počeo konobariti upravo u rovinjskom restoranu Monte.

Momjan, 060215.
U vinariji Kozlovic odrzan je event u organizaciji Udruge Jeunes Restauraters d'Europe Hrvatska povodom prezentiranja udruge i povodom primanja novih 4 restorana u Udrugu.  Uz dosadasnji clanovi su: San Rocco,Brtonigla; Damir & Ornela,Novigrad; Monte, Rovinj; Plavi Podrum, Volosko; Draga di Lovrana, Lovran; Boskinac,Pag; Dubravkin put, Zagreb; Pelegrini, Sibenik.  Nova 4 hrvatska restorana à Marina; Novigrad, Pergola; Umag, Fosa; Zadar i Paradigma;Split. Na fotografiji: Restaurant Monte Rovinj
Janjeci filet Parmentier, luk, med i ruzmarin.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Nakon nekoliko godina zainteresirao se za kuhinju, počeo raditi na pripremi jela i upoznao prve tajne zanata koji će ga proslaviti.Početkom devedesetih mladi kuhar upoznaje u lokalnom disco klubu mladu Nizozemku Tjitsku, veza uskoro biva okrunjena brakom, i mladi par se seli u Utrecht. Za vrijeme Domovinskog rata, koji je pogubno djelovao na turizam i ugostiteljstvo, Danijel radi po raznim nizozemskim lokalima i stječe iskustvo radeći najprije u bistroima, a nakon nekog vremena dogurao je do ranga chefa u haute cuisine restoranima. Neko vrijeme Tjitske i Danijel u Utrechtu vode svoj restoran koji dobro posluje pa se nakon toga odlučuju 2001. vratiti u Rovinj i preuzeti Monte.

Nove tehnike

U prvo su vrijeme radili ljeti u Rovinju, a zimi u Utrechtu, no posljednjih su godina sidro bacili u Hrvatskoj, a zimske mjesece provodili putujući svijetom upijajući nova iskustva.Danijel Đekić tako je iskoristio priliku da kulinarska znanja produbi učeći od katalonskih kuhara tehnike infuzije ili kuhanja u vakuumu, kod Gaela Orieuxa u Parizu upoznao se s pripremom ikre i morskih ježeva, a u pariškom L’Arpegeau gledao je kako rade s povrćem.Tjitske se za to vrijeme brinula o preostala tri kuta u restoranu, a posebno je usavršavala svoja sommelierska znanja. Nimalo neobično, posebno se zaljubila u istarsku malvaziju, koju rado nudi gostima u svim svojim stilskim izdanjima, u skladu s odabranim menijem.Pred obitelji Đekić ove su zime slatke brige i novi izazovi jer prva Michelinova zvjezdica nije samo priznanje nego i obaveza. Njihovi vjerni gosti i do sada su očekivali najbolje od restorana Monte, a sada se očekivanja podižu na još jednu razinu više.Jer, Monte je prvi, i za sada jedini, hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:06