Okusi djetinjstva

Budi emocije: Postoje jela koja nas vraćaju desetljećima unatrag, ovo je jedno od njih

 Instagram/@mogwaisoup
Svi smo u životu okusili déjà-vu na jedan zalogaj, no za rijetka jela možemo reći da to čine uvijek iznova, ovo to može

U svakoj kuhinji postoje klasici iz djetinjstva koji nas mogu "utješiti" i vratiti u neka davna spokojna vremena samo jednim zalogajem. Ipak, bilo bi totalno nefer reći kako je to u slučaju naših prostora samo jedno jelo.

Neki će, naime, reći kako su to za njih kriška namazana domaćom svinjskom masti posuta crvenom paprikom i narezanim lukom ili, pak, šećerom, drugi bi ruku u vatru stavili za vruću lepinju i domaće vrhnje ili bijelu kavu s kruhom, neki možda za hladetinu ili slane inćune, zlevanku, buhtle ili bijele žgance. A mnogi među nama sve bi dali za tanjur domaćih krpica sa zeljem. I da, mi smo među njima. Samo jedan zalogaj ovog jela vraća nas desetljećima unatrag budeći u nama neke lijepe uspomene, one koje ćemo pamtiti dok smo živi. U istom trenu vidimo prpošnu bakicu kako mijesi tijesto i valja ga na starinskoj drvenoj dasci koja prekriva pola kuhinjskog stola. Brašno i uzavrela svinjska mast osjete se u zraku dok se ona vrzma oko špareta (pardon, štednjaka) s fertunom oko pasa, a pod nogama joj se pletu dječje nogice i nestrpljive pseće njuškice. A tek kad zamiriše prženi špek... Brzo se čisti stol, postavljaju tanjuri i sjati se cijela obitelj odjednom u kuhinju i nestrpljivo, gotovo molećivo pita bakicu: "Koliko još?"

E da, krpice sa zeljem i špekom definitivno su jedno od jela koje bismo slobodno mogli okarakterizirati kao comfort food naših prostora. Sirotinjsko je to jelo, koje se moglo spremati sa ili bez suhog mesa, kobasice, špeka ili slanine. Također, moglo se servirati i kao samostalno jelo. Svaka od namirnica u njemu daje mu posebno dobar šmek. Zaboravite li šećer, činjenica je, neće biti isto. Ne zapaprite li ga, također neće okusom odgovarati originalnoj recepturi. Ubacite li kiselo umjesto svježeg zelja, rasprsnut će se balončić uspomena.

A da nismo skroz "skrenuli s puta" ovom temom i ovim jelom, možda najbolje govore objave jedne Hrvatice koja svoj život gradi u Salt Late Cityju. Daniela, inače food blogerica, koju možete pratiti na Instagram profilu @mogwaisoup, redovito radi krpice sa zeljem jer je podsjećaju na domovinu i za nju su comfort food koji bi, rekla je, mogla jesti svaki dan.

Iako se ovaj recept s naših baka prenosio na naše majke, a mnogi među nama od njih su ih onda i naučili, u nastavku ipak donosimo provjereni recept autorice najvažnije hrvatske kuharice, Mire Vučetić uz koji će vam krpice sa zeljem ispasti baš onako kako treba i kako pamtite.

Krpice sa zeljem

Po receptu Mire Vučetić

image
Berislava Picek/Cropix

Za tijesto:

  • 40 dag brašna
  • 2 jaja
  • sol
  • voda

Za zelje:

  • 1 kg zelja
  • 10 dag masti
  • 1 dag šećera
  • sol
  • papar
  • 1 dl vode
  • špek, slanina ili šunka po želji

Priprema:

Tijesto umijesiti kao za rezance (od brašna, jaja, vode i soli). Izrezati na šire trake, a potom i na kvadratiće, tzv. krpice, kojima je svaka stranica duga 1 ½ cm.

Glavicu zelja očistiti od vanjskih listova, narezati na šire trake i staviti na vruću mast na kojoj ste prethodno prepržili šećer i, po želji, špek, slaninu ili šunku. Posoliti, popapriti te pirjati uz dodavanje vode (da ne zagori).

Krpice skuhati u slanoj vodi, procijediti, pa ih dodati u dinstano zelje. Sve dobro izmiješati.

Servirati kao samostalno jelo, uz suho meso, krvavice ili kobasice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:54