SLATKI USKRS

Domaći panetone

 Getty Images/iStockphoto
Gotov panetone možete premazati šećernom glazurom i ukrasiti sjeckanim lješnjacima.

Trebat će vam:

80 ml mlijeka
140 g šećera
pola vrećice instant kvasca
450 g glatkog brašna
4 jaja
170 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žumanjka
1 vanilin šećer
naribana korica jednog limuna
100 g grožđica
80 g kandirane naranče

easter cake and holiday decorations on the wooden background. holidays and events. selective focus
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte žličicu šećera i otopite kvasac. Dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto. Stavite ga u zdjelu i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen. Potom u tijesto dodajte još oko 180 g brašna i 2 cijela jaja pa opet mijesite dodavajući 60 g maslaca sobne temperature. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i pustite na toplom da se diže najmanje dva sata. Kada se tijesto diglo, opet ga premijesite i dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli, dodajte još 2 jaja i žumanjke te preostali maslac. Zamijesite tijesto, dodajte još preostali šećer, vanilin šećer i koricu limuna te grožđice i kandiranu naranču. Opet tijesto pokrijte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje dva sata. Na dno kalupa promjera 20 cm stavite papir za pečenje, a uz rubove stavite papir koji će biti viši od ruba kalupa, tako da spriječi prelijevanje tijesta tijekom pečenja. Dignuto tijesto premijesite (uz pomoć lopatice jer je mekano). Oblikujte kuglu i stavite je u kalup. Opet ostavite da se diže četrdesetak minuta. Ugrijte pećnicu na 200 ºC i stavite kalup pa neka se peče desetak minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 ºC i pecite još 15 minuta. Potom na brzinu s gornje strane prekrijte papirom za pečenje da ne izgori, smanjite temperaturu na 170 ºC i pecite još 20-25 minuta. Gotov panetone možete premazati šećernom glazurom i ukrasiti sjeckanim lješnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:09