KUHAMO S PIVOM

Glazirani mišić lopatice u umaku od svijetlog piva, mantekirana bijela palenta

 Berislava Picek / Hanza Media
Ovo je dobra hrana koja savršeno ljubi pivo!

Trebat će vam:

1,5-2 kg mišića svinjske lopatice
2 luka
1 glavica češnjaka
korjenasto povrće (1 mrkva, 1 korijen peršina, komad stabljičastog celera)
2 jabuke Granny Smith
2 svijetla piva (poput Varionica pale alea, Lab Barba, Ruddles Best, Old Speckled Hen english alea ili San Servolo IPE te Spitfire kentish alea)
100 g bijele palente
komad maslaca
žlica gorušice

Zagreb, 230113.
Kuhari Tomislav Skunca Skuf i Dragan Dragojlovic Gaga pripremili su jela sa raznim vrstama piva od Psenicne, Amber, Tomislav i Leffe Blonde pivom.
Jela su pripremali u restoranu Rouzmarin baru Marina Medaka u kojem i gostuju petkom kada rade tematske kuharske vecere.
Na slici: Glazirana svinjska lopatica u umaku os svijetle pive i mantekirana palenta.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Meso podvežemo kuharskom špagom, posolimo i popaprimo te zapečemo na tavi da se zatvore pore. U istoj tavi kratko popržimo grubo narezano korjenasto povrće i prepolovljeni češnjak i deglaziramo pivom. U protvan stavimo povrće, na njega meso i prelijemo pivom. Pečemo na 180 stupnjeva, oko sat do sat i pol. Tijekom pečenja, meso konstantno glaziramo pivom i sokom od pečenja. Pred kraj dodamo komade neoguljene jabuke bez koštica i pustimo da se kratko zapeku. Umak procijedimo, meso narežemo, a povrće i jabuke služimo kao prilog. Bijelu palentu zakuhamo u vodi, dodamo žlicu gorušice, posolimo i pri jakom miješanju utučemo hladni maslac (mantekiranje). S palentom možemo servirati pržene kolutiće luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:45