Naime, on je definitivno najskuplja i najrjeđa vrsta na našim tržnicama. Puter, trešnjevac, tetovac, slavonski zeleni, koji god, svaki je dobar i za svaki se zna za koji je recept najbolji. Mi smo dio ovogodišnjeg mladoga graha spremili u zamrzivač, a od ostatka smo napravili zimnicu, odnosno salatu s grahom, paprikom i rajčicom. I to onako šarf iliti na ljuto, sa svježom ljutom papričicom. Grah na ovaj način mazat ćemo na kruh, služiti ga uz faširance, pohance i ostatke pečenja od nedjelje. Neke teglice već su se ispraznile pa razmišljamo i o novom kuhanju jer nam se čini da s ovim ostatkom nećemo dočekati zimu. Krećemo u pripremu novih zaliha. Do tad pripremite grah salatu s chorizo kobasicom i mini rajčicama!
Trebat će vam:
400 g sitnog bijelog graha 1 par chorizo španjolske kobasice 250 g cherry rajčica 1 manji luk peršinov list vinski ocat maslinovo ulje aceto balsamico bučino ulje sol i papar |
Priprema:
Grah namočite preko noći pa ga kuhajte dok ne omekša, oko sat vremena. Kobasice izrežite na kolutiće i ispecite na malo maslinova ulja. Cherry rajčice narežite na polovice, a luk na sitne komadiće. U zdjelu stavite ocijeđeni grah, narezanu kobasicu, cherry rajčice, luk, nasjeckani peršinov list i začinite solju, paprom, octom, sceto balsamicom, maslinovim i bučinim uljem.
Jedite uz komad kukuruznog kruha ili pogaču!