DOMAĆI NJOKI

HRANA ZA DUŠU: Recepti za sve one koji se uvijek prejedu njoka!

 Getty Images/iStockphoto
Napravite domaće njoke sa jednostavnim umacima i razveselite apsolutno sve ukućane!

Postoje jela savršena za radne dane u tjednu jer nemamo previše vremena za kuhanje, a opet nam je potrebna svježe kuhana hrana. Jedna od najomiljenijih namirnica zasigurno su i njoki! Donosimo vam recepte koje ćete napraviti brzinski i uvijek im se vraćati.

Njoki s maslacem i kaduljom

1 kg njoka (zaleđenih)
120 g maslaca
1 šaka listova kadulje
10 dag tvrdog kozjeg sira, ribanog

Gnocchi with butter and sage
Getty Images/iStockphoto

Njoke skuhajte prema uputama proizvođača Maslac rastopite u širokoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad blago dobije boju dodajte listove kadulje i miješajući pirjajte minutu. Zatim umiješajte njoke te na kraju posipajte kozjim sirom.

Njoki od mascarponea sa zelenim pestom

100 g parmezana
350 g sira (mascarpone)
2 jaja
300 g običnog brašna
majčina dušica
sol i papar
maslinovo ulje
maslac

Za pesto:

parmezan
maslinovo ulje
pinjoli
vezica svježeg bosiljka
riga (rukola)

Ceramic bowl of potato gnocchi with pesto sauce, served with vintage fork on old wooden table. Top view.
Getty Images/iStockphoto

Naribajte parmezan i ubacite ga u zdjelu. Dodajte mascarpone, jaja, brašno, majčinu dušicu, sol i papar. Promiješajte i stavite na dasku. Napravite kuglu i podijelite je na tri dijela, a od njih napravite kobasice. Narežite ih u jastučaste oblike. Pržite ih na maslinovu ulju 2 do 3 minute sa svake strane. Na kraju im dodajte malo maslaca. Za pesto stavite malo parmezana i maslinova ulja u blender. Dodajte pinjole i bosiljak. Sve izmiksajte pa smjesom prelijte njoke. Na kraju možete dodati svježu rukolu i sve zajedno promiješati.

Njoki s četiri vrste sira

500 ml slatkog vrhnja
70 g fino ribanog parmezana
30 g sira gorgonzole, natrganog na komadiće
70 g mozzarelle, natrgane na komadiće
70 g ribanog tvrdog sira
1 i 1/2 jušna žlica brašna
2 prstohvata muškatnog oraščića
1 kg njoka (smrznutih)
2 jušne žlice krušnih mrvica
malo sjeckanog lista peršina
2 jaja

italian pasta gnocchi with cheese
Getty Images/iStockphoto

Skuhajte njoke prema uputama proizvođača. U širokoj plitkoj zdjeli, na laganoj vatri, kuhajte slatko vrhnje i sireve. Miješajte dok se sirevi ne otope. Umiješajte brašno i muškatni oraščić. Posolite i popaprite pa maknite s vatre. Umiješajte jaja i dodajte malo peršina. Njoke stavite u jednu veliku vatrostalnu zdjelu ili podijelite u četiri manje. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite s malo krušnih mrvica. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva desetak minuta.

Njoki od bundeve

3 žlice maslaca
pola šalice ribanog parmezana
500 g svježeg špinata
sol, papar

Za tijesto:

šalica pirea od bundeve (oko 500 g pečene buče)
žličica soli
jedna i pol šalica brašna
1 jaje
muškatni oraščić

Pumpkin gnocchi with spinach and parmesan cheese
Getty Images/iStockphoto

Očistite bundevu (hokadio ili butternut) od sjemenki i narežite je na kockice. Posolite i složite po limu koji ste obložili masnim papirom. Pecite na 180 stupnjeva desetak minuta, dok bundeva ne omekša. Ispasirajte je u pire i pustite da se ohladi. Pomiješajte brašno i sol, pa naribajte malo muškatnog oraščića. U sredinu dodajte jaje i pire od bundeve pa zamijesite rukama. Ako je premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna. Prerežite tijesto napola i rukama oblikujte dva valjka, svaki oko 3 cm debljine. Narežite nožem ploškice i rukama ih oblikujte u njoke. Po želji svaki pritisnite vilicom da dobije lijepi rebrasti uzorak. U velikom loncu zakipite puno slane vode. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju. Za to vrijeme u dubokoj tavi zagrijte maslac. Dodajte mu oprani špinat, posolite i poklopite dok ne uvene. Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu sa špinatom. Obilno pospite ribanim parmezanom i začinite svježe mljevenim paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:37