prejednostavno

Imate konzervu graha u špajzi? Za ovo jelo iz pećnice treba vam 20 minuta, a nije "gravče na tavče"

 Lidija Lončarić
Izvadite konzervu graha, omiljene začine, zagrijte pećnicu i za čas složite ovu ukusnu grickalicu

Dugo već gledam ovaj pečeni, hrskavi grah na društvenim mrežama, razmišljam bih li ga isprobala ili je u pitanju još jedna TikTok glupost od koje treba bježati. Ovih sam dana napokon popustila i pola konzerve bijelog graha koja mi je stajala u hladnjaku odlučila iskoristiti za testiranje ovog recepta. Sama priprema je prejednostavna i traje dvije minute, pa sam samoj sebi rekla kako ionako nemam puno za izgubiti. Začinila sam ga onime što mi je bilo pri ruci, dobro natrljala i ubacila u pećnicu. Za 20-ak minuta grah je bio gotov, hrskav izvana, a kremast iznutra. Budući da sam mu dodala i malo čilija, blaga ljutina učinila ga je još zanimljivijim, pa čak i dobrom grickalicom kad u ormaru sa slatkišima nema nečeg masnijeg i slasnijeg. Za probu, poslužila sam ga posipanog po umaku od avokada, a dio sam spremila u staklenku i sutra ću ga ubaciti u salatu s tunom - za dodatnu hrskavost i kao onaj fini element koji će me dodatno zasititi. Plus, razmišljala sam kako je grah pripremljen na ovaj način dobra ideja za grickanje uz, primjerice, platu s narescima i sirevima. Vjerujem da bi se svidio i onima koji inače izbjegavaju grah u klasičnim kombinacijama. Hrskav je i aromatičan, što tu nije za poželjeti?

image
Lidija Lončarić

Grickalica iznenađenja

1 konzerva bijelog graha

1 žličica dimljene paprike

1 žličica timijana

1 žličica čilija u prahu

1 žličica soli

2-3 žlice maslinova ulja

Grah istresite iz konzerve pa ga operite pod mlazom vode. Prebacite ga na papirnati ubrus i osušite. Zatim ga prebacite na papir za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje i dodajte maslinovo ulje i začine. Dobro pomiješajte i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20-ak minuta ili dok grah ne postane hrskav. Kratko ohladite i poslužite.

image
Lidija Lončarić

Napomena!

Koristiti možete začine po svojoj želji. Primjerice, sušeni origano, bosiljak, sitno sjeckane sušene rajčice ili žličicu koncentrata rajčice koju ste pomiješali s uljem za okus koji imitira pizzu, a začiniti ga možete i začinima kao što su curry ili, pak, češnjak u prahu i sušeni kopar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:07