Njam!

Jela s piletinom ne moraju biti dosadna: Pet slasnih specijaliteta poželjet ćete pripremati opet i opet

 Shutterstock
U Japanu je piletina poznata ‘hrana za utjehu‘, dok se u Španjolskoj najviše voli jesti u aromatičnom umaku. Nećete požaliti ako isprobate barem jedan od recepata koje donosimo

Nije tajna da Hrvati vole meso. Ono se redovito nalazi na njihovim tanjurima, kako na dnevnoj bazi, tako i u posebnim prigodama. Pa kakvi bi to rođendani ili svadbe bili bez roštilja, peke ili gulaša?

Iako se u tim situacijama najviše spominje svinjetina ili janjetina, istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal iz 2022. pokazalo je da hrvatski građani ipak preferiraju piletinu. Nju konzumira 55,1 posto Hrvata, a slijede je svinjetina s 31,8 i teletina s 9,7 posto. Ova namirnica, dakle, predstavlja okosnicu prehrane domaćih potrošača.

No, piletina je jedna od omiljenih namirnica i među svjetskim ljubiteljima mesa. Najviše se konzumira u SAD-u, Kini i mnogim europskim zemljama. To ne čudi jer je ovo meso odličan izvor proteina, krto je i može se pripremiti na mnogo različitih načina. Skoro svaka zemlja na svijetu ima omiljen način pripreme piletine, a kod nekih je naroda ova namirnica idealni comfort food, odnosno „hrana za utjehu“.

Da bi bila što ukusnija i zdravija, od izrazite važnosti je njezina kvaliteta. To posebice uključuje način na koji se perad uzgaja, kako se proizvodi njihovo meso i da ne sadrži štetne aditive. Piletina Perutnine Ptuj-Pipo, jednog od vodećih europskih proizvođača pilećeg mesa, uzgojena je bez dodavanja hormona, antibiotika ili sirovina životinjskog podrijetla. Proizvodni procesi strogo su kontrolirani, a visoki standardi osigurali su tvrtki brojne certifikate kvalitete.

PP Pipo Čakovec prvi je hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100 % bez antibiotika). Osim certifikata "Antibiotic free", Perutnina Ptuj Pipo Čakovec dobila je još jednu oznaku "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Osim toga, cijelo Međimursko pile nedavno je dobilo i oznaku "Odabrale mame".

Perutnina Ptuj-Pipo u ponudi ima razne pileće proizvode koji su idealni za pripremu klasičnih, ali i onih nešto egzotičnijih jela. Za one voljne eksperimentirati s okusima, u nastavku donosimo pet internacionalnih recepata s piletinom koje ćete poželjeti pripremati opet, i opet, i opet.

Hrskava katsu piletina

Ono što su sočni pohanci kod nas, to je katsu piletina u Japanu. Ovo je tipično „jelo za utjehu“ mnogih Japanaca te se priprema vrlo jednostavno i brzo. Taman za one dane kada vam se ne da nakuhavati, a želite pojesti nešto drugačije. Tonkatsu se pojavio još u 19. stoljeću, kada ga je restoran Rengo-tei u Ginzi uvrstio u jelovnik.

image

Katsu piletina

Shutterstock

Piletina pripremljena na ovaj način izuzeto je hrskava jer se u pripremi ne koriste klasične krušne mrvice, već panko – japanska verzija mrvica od bijelog kruha bez kore. Za razliku od klasičnih, manje upijaju masnoću i dulje ostaju hrskave.

Uz katsu piletinu izvrsno ide tonkatsu umak od kečapa i kombinacije različitih umaka, tipičnih za azijsku kuhinju.

Sastojci

Za piletinu:

  • 4 pileća fileta Međimursko pile bez kože i kostiju
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 jaje, razmućeno
  • 120 grama panko krušnih mrvica
  • 250 ml ulja za prženje ili prema potrebi

Za tonkatsu umak:

  • 3 žlice kečapa
  • 1 žlica soja umaka
  • 1,5 žlica smeđeg šećera
  • 4 žličice worcestershire umaka
  • 3 žličice oyster umaka
  • 1 žličica senfa

Priprema:

Prvo napravite umak. Dobro pomiješajte sve sastojke i stavite umak sa strane. Pileća prsa posolite i popaprite s obje strane. Stavite brašno, razmućeno jaje i panko mrvice u zasebne plitke posude. Piletinu uvaljajte u brašno i otresite sav višak. Potom je umočite u jaje, a zatim utisnite u panko mrvice dok dobro ne prekriju meso s obje strane.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite jedan po jedan komad mesa dok ne porumeni, tri do četiri minute sa svake strane. Piletinu prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi upio višak masnoće. Poslužite je sa željenim prilozima i tonkatsu umakom.

Pile na grčki

Grčka kuhinja vrlo je slična hrvatskoj, no Grci kod kuhanja koriste više začina. Okosnicu njihove prehrane čini povrće i meso, a u svojim jelima često koriste i med. On jelima daje posebnu slaskastu notu, ali bez da u njima dominira.

image

Pile na grčki

Ustupljena fotografija

Aromatično, sočno pile iz pećnice u receptu blogera Darka Debića inspirirano je upravo Grčkom. Kao najbolji izbor svakako je Međimursko pile koje ponosno nosi preporuku Odabrale mame. Riječ je o konceptu koji na reprezentativnom uzorku bira najbolje proizvode i usluge prema ocjenama majki.

image
Ustupljena fotografija

Sastojci:

  • 1 Međimursko pile
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica meda
  • 1 limun, narezan na ploške
  • 1 kg mladog krumpira
  • 3 mrkve
  • origano
  • ružmarin
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Pile premažite s pola količine maslinova ulja, utrljajte papriku i posolite. Medom i senfom premažite pileću šupljinu i ubacite u nju pola ploški limuna, malo ružmarina i origana.

Krumpir operite, ako je velik narežite na manje komade. Mrkvu ogulite i narežite na manje komade. Pomiješajte krumpir i mrkvu, dodajte ostatak maslinovog ulja, ostatak limuna, sol, papar, origano i ružmarin.

Stavite pile i povrće u pleh za pečenje, pecite oko sat i pol dok piletina ne dobije lijepu boju. Kad probodete pile u najdebljem dijelu i sok koji ispusti je proziran, znači da je gotova.

Izrežite i poslužite uz pečene krumpire s mrkvom. Sokove od pečenja koji su se skupili u plehu prelijte po narezanoj piletini.

Pileći ražnjići sate lilit ayam

Ako volite ražnjiće, onda će vas oduševiti tipično balinežansko jelo. Gastronomija Balija zaista je izvrsna i prepuna različitih kombinacija okusa koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Hrana oko koje se vrte sva druženja je riža, povrće i naravno – meso.

image

Pileći ražnjići sate lilit ayam

Ustupljena fotografija

Sate je jedno od nacionalnih jela u Indoneziji i obuhvaća sve što se stavi na štapić i peče na roštilju. Sate Lilit Ayam jelo je u kojem se uživa za posebne prilike, kao što su vjenčanja, rođendani i druge proslave. Uz meso pripremljeno na ovaj način posebno se dobro slaže lagano pikantan umak od kikirikija koji ražnjićima daje egzotičnu notu.

Sastojci

Za ražnjiće:

  • 600 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile
  • 1 mala ljutika, oguljena i nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 cm svježeg đumbira, oguljen i nariban
  • 1 žličica kurkume
  • 3 žlice brašna kokosa
  • 2 žlice gustog kokosovog mlijeka
  • 1 žlica soja umaka
  • sol
  • papar
  • usitnjena čili paprika po želji

Za umak od kikirikija:

  • 1 žličica usitnjenog đumbira
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • malo čili papričice, usitnjene
  • 70 g maslaca od kikirikija, kremasti
  • sok pola limete
  • suncokretovo ulje

Priprema:

Usitnite piletinu u sjeckalici i dodajte joj ostale sastojke. Sve ponovno dobro sjedinite dok masa ne postane kompaktna. Ako piletinu meljete na stroj, ostale sastojke umiješajte ručno.

Oblikujte smjesu od piletine oko 12 bambusovih štapića. Ražnjići će biti najukusniji ako ih pečete na roštilju, ali možete i na tavi. Pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane te ih poslužite uz kuhanu rižu, kriške limete i umak od kikirikija.

Za umak od kikirikija: zagrijte žličicu ulja na srednje jakoj vatri te dodajte đumbir, češnjak i čili papriku. Pržite sve dobro miješajući dok začini ne puste miris, a češnjak ne poprimi zlatnu boju. Dodajte maslac od kikirikija i sok od limete. Miješajte na laganoj vatri i dodajte vode po potrebi kako biste dobili konzistenciju umaka. Kad ste zadovoljni gustoćom, umak je gotov.

Pollo al ajillo

Ako se kojim slučajem nađete u Španjolskoj, obavezno ručajte u njihovoj tradicionalnoj taverni jer je velika mogućnost da se na meniju nalazi upravo ovo jelo. Riječ je o piletini u aromatičnom umaku od češnjaka, vina i začina koju ćete lako pripremiti i kod kuće.

image

Pollo al ajillo

Shutterstock

Iako potječe iz Andaluzije, pollo al ajillo obožavan je diljem Španjolske posebice zbog neodoljivog okusa, a dijelom i zato što za njega ne morate paliti pećnicu. Često se poslužuje kao dio tapasa, malih španjolskih zalogaja, ali dovoljno je zasitno i kao glavno jelo. Naravno, svaka španjolska obitelj ima svoju verziju pa u njega stavljaju ljutu papričicu, papriku ili ocat. Mi donosimo klasični recept s timijanom, lovorom i malo papra za pikantnu notu.

Sastojci:

  • 1 cijelo Međimursko pile narezano na komade
  • 6 češnja češnjaka, tanko narezanih
  • 120 ml bijelog vina
  • 60 ml maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 2 lista lovora
  • pola žličice sušenog timijana
  • pola žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • svježi peršin, nasjeckan

Priprema:

Piletinu osušite papirnatim ručnicima i stavite u zdjelu. Začinite je solju i paprom, pokrijte zdjelu i ostavite sa strane. Ogulite češnjak i svaki češanj narežite na tanke ploške. Piletinu pobrašnite sa svih strana.

U širokoj plitkoj tavi zagrijte maslinovo ulje te lagano zapržite komade piletine, okrećući ih radi ravnomjerne boje. Nakon što vrlo lagano porumeni, izvadite je iz tave i sklonite sa strane. Iz tave uklonite ulje ostavljajući samo oko dvije žlice.

Ponovno zagrijte isto ulje i pirjajte češnjak, timijan i lovor dok ploške češnjaka ne počnu dobivati smeđu boju. Dodajte vino i pustite da krčka dok se tekućina ne smanji na pola. Dodajte zapečenu piletinu, poklopite tavu, smanjite vatru i pirjajte oko 20 minuta.

Jelu dodajte sok od limuna i lagano protresite tavu da se sve sjedini. Kušajte umak i po potrebi dodajte još soli i papra.

Posložite komade piletine na tanjur, prelijte je umakom i pospite svježim peršinom. Poslužite pollo aj ajillo s rižom ili hrskavim kruhom.

Buffalo chicken wings

Prepoznatljiv američki specijalitet su pečena pileća krilca u ljutom buffalo umaku. Jedan od najpopularnijih barskih „snackova“ u SAD-u zapravo je nastao 1964. u malom baru u Buffalu u saveznoj državi New York. Zaposlenica Anchor Bara došla je na ideju kako iskoristiti višak kuhanih krilaca da prehrani svoju obitelj pa ih je obogatila slatko-ljutim umakom.

image

Buffalo chicken wings

Shutterstock

Iako kod pripreme krilaca na ovaj način nema puno filozofije, najukusnija su što hrskavija. Kako to postići? Pecite ih u pećnici na rešetki ispod koje ste stavili lim jer će to omogućiti cirkuliranje zraka ispod krilaca i ravnomjernu termičku obradu.

Sastojci:

  • 10 pilećih krilaca Međimursko pile
  • tri žlice brašna
  • pola žličice mljevene paprike
  • pola žličice soli
  • četvrtina žličice papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 6 žlica umaka Buffalo ili Barbecue
  • 2 žlice meda
  • 4 žlice maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Krilca stavite u zdjelu i marinirajte ih uljem, češnjakom, solju i paprom. Pecite ih u pećnici dok piletina ne poprimi zlatnu boju, a kožica postane hrskava (50 do 60 minuta). Okrećite krilca da se ravnomjerno ispeku.

U zasebni lonac stavite ljuti umak i med te pustite da lagano zavri te umiješajte maslac. Kuhajte oko dvije minute dok se maslac ne otopi. Pečena krilca prebacite u zdjelu i prelijte umakom. Dobro ih promiješajte pa vratite u pećnicu i pecite dok se umak ne karamelizira, oko tri minute. U slast!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj-Pipo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:12