Juha od koprive s pinjolima i maslinovim uljem

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 750 g mladih listova koprive
  • 3 mlada češnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 0,5 l mlijeka
  • voda
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlica pinjola

Priprema

1. korak

Listove koprive očistite od stabljika i dobro operite (koristeći rukavice). U veliki lonac ulijte litru vode, dodajte malo soli i pustite da zavri. Kratko blanširajte koprive, tek minutu-dvije. Nakon toga ih ocijedite i pustite da se malo ohlade. Tada ih usitnite nožem, da dobijete smjesu nalik grubljoj pasti. U dubljoj posudi rastopite maslac pa na njemu, na laganoj vatri, lagano zažutite sitno sjeckani mladi češnjak.

2. korak

Dodajte brašno i pola čaše vode pa miješajte dok se smjesa ne sjedini. Sada dodajte nasjeckanu koprivu. Podlijte mlijekom i dodajte još malo vode, dok ne dobijte juhu željene gustoće. Pustite da se kuha dvadesetak minuta. Ako želite da juha bude sasvim jednolična, sve još usitnite štapnim mikserom. Pred kraj pospite pinjolima koje ste lagano popržili na suhoj tavi. Juhu poslužite mlaku, s kiselim vrhnjem i prepečenim kruhom sa sirom po izboru. Blanširane koprive s češnjakom možete poslužiti i kao salatu ili prilog uz glavno jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:17