Ni jedan kao ovaj

Kad se poželimo baranjskog specijaliteta, fiš kuhamo samo po ovom receptu

Ovog petka odlučili smo se morsku zamijeniti riječnom ribom, a radimo ga na način da osjetimo sve okuse Slavonije, po provjerenom receptu

Prošli smo tjedan s vama podijelili recept za preukusan brodet, a ovog tjedna vodimo vas na gastro putovanje u našu lijepu Slavoniju, pa pripremamo, a što drugo, nego fiš-paprikaš! Radimo ga po provjerenom receptu, a na vama je da pri odabiru namirnica vodite računa da su najbolje - iz Slavonije i sasvim sigurno ćete sa svakim zalogajem doživjeti okuse o kojima vam pišemo.

Pored namirnica, važno je voditi računa i o kuhanju. Dakako, svaki Slavonac reći će vam kako je fiš najbolji (i vrlo vjerojatno jedino dobar) ako se radi u kotliću. Ono o čemu još morate voditi računa jesu vatra, koja ne smije biti prejaka, ali i da se fiš baš nikad ne miješa, već se kotlić treba samo lagano protresti ili "zavrtjeti".

Konačno, najbitnija stvar - fiš iliti riblji paprikaš radi se uvijek od svježe ribe i dobre slavonske mljevene paprike. Ako se držite tog pravila, ovaj recept nećete zamijeniti za ni jedan drugi.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Trebat će vam:

2 kg svježe ribe (som, šaran, štuka...)
3 l vode
4 žlice slatke paprike (ili 2 žlice po kg ribe)
1 žlica soli
ljuta paprika po želji (za blagi fiš pola žlice)
200 ml bijelog vina
500 g luka pogačara (250 g po kg ribe)
1 žlica koncentrata rajčice u tubi
1 glavica sitno sjeckanog češnjaka
1 žličica šećera
3 lista suhog lovorovog lista

Priprema:

Skuhajte luk u loncu s malo vode i izmiksajte ga štapnim mikserom. Vodu od luka za kuhanje ostavite u loncu i dodajte razliku do potrebne tri litre vode za fiš.

Ribu očistite i narežite, pa sve sastojke stavite u kotlić, osim češnjaka i šećera koji idu 10 minuta prije kraja kuhanja.

Kotlić stavite na jaku vatru. U njoj je tajna dobrog fiša, ali isto tako treba paziti da kotlić iznutra ne dobije crni rub od jačine vatre jer bi fiš mogao poprimiti gorčinu.

Kad voda proključa, držite na jakoj vatri 20 do 25 minuta, ovisno o tome koliko želite gust fiš. Desetak minuta prije kraja kuhanja dodajte češnjak i šećer.

Fiš servirajte uz domaću tjesteninu.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Domaća tjestenina za fiš

1 kg glatkog brašna
4 jaja
obilan prstohvat soli
voda

Priprema:

Za tjesteninu pomiješajte brašno s jajima i solju. Postupno ulijevajte vodu dok ne dobijete čvrsto tijesto koje se neće lijepiti za vaše ruke. Mijesite ga dok ne postane u potpunosti glatko.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine. Izrežite ga na pravokutnike širine oko 3 prsta te ih zatim ponovno izrežite na uže trakice.

Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vrućoj vodi oko tri minute i poslužite uz riblji paprikaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:06