Napravili ste pitu, pohali ih i pržili na svaki mogući način, pekli u pećnici, napravili juhu, ubacili na pizzu, u štrudlu i grilali na roštilju i zbilja više ne znate koje jelo biste izmislili s tikvicama koje se neprestano stvaraju u vašem hladnjaku? Ne brinite, jer imamo dobru ideju koja vas neće koštati previše, a može biti itekako dobra večera usred radnog tjedna ili čak vikendom, kada nemate volje predugo stajati za štednjakom. Napravite gusto varivo!
Spojili smo grah iz konzerve, tikvice, papriku, rajčice, luk i češnjak, začinili s malo čili papričice, ubacili još i pokoji drugi začin i skuhali lonac variva kojeg se tražila porcija više. Najbolje je kada se posluži uz domaći kruh, ali je toliko bogato i zasitno da vam dodatni prilozi možda čak i neće trebati. I dobar savjet, skuhajte odmah veći lonac pa idućeg dana ostatke poslužite uz žlicu ili dvije riže, a dodati možete i komad piletine ili drugog mesa.
Trebat će vam:
500 g kuhanog crvenog graha
2 srednje tikvice
1 veća žuta paprika
4 rajčice
1 veći luk
2 češnja češnjaka
1-2 suhe čili papričice ili svježa ljuta papričica, sitno nasjeckana
peršinov list
lovorov list
1 žličica mljevene paprike
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kada malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša, pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, popaprite, dodajte mljevenu papriku, promiješajte i ostavite na vatri još koju minutu da se okusi prožmu.