ZAMIJESI TIJESTO

Komišku pogaču uvijek radimo po ovom provjerenom receptu, ponesite je na plažu ili posao

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Prve rajčice spojili smo s lukom i inćunima pa ih upakirali između dva sloja prozračnog tijesta

Zamijesili smo tijesto, pustili da se diže, upalili klimu, a odmah potom i pećnicu. Pogađate, vrijeme je za omiljenu dizanu poslasticu kojoj se vraćamo svakog ljeta – komišku pogaču. Red tijesta, red rajčica, luka i inćuna pa opet red tijesta i najslasnije, zasitno jelo od tek nekoliko sastojaka već je gotovo. Napravite ga danas, ponudite obitelji za stolom ili ekipi gurmana na plaži, a ostatke spremite i već sutra ponesite na posao.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

Najvažnije je da ne štedite na nadjevu i da tijesto pažljivo razvaljate kako ne biste dobili tek debelo, kruhasto jelo s tankim slojem inćuna, luka i rajčice. No, ne brinite, u nastavku ostavljamo korak po korak recept s kojim nema greške.

VIŠKA ILI KOMIŠKA?

Kraljica otoka Visa je viška pogača, miljenica punjena inćunima, maslinovim uljem i lukom, a mnogi od nas obožavaju i njenu ''sestru'', komišku pogaču, koja uz sve navedene sastojke sadrži i rajčicu. Također, viška pogača reže se na trokute, a komiška na kocke.

Mnoge se rasprave vode oko toga je li bolja viška ili komiška pogača, ali pravi zaljubljenici u Vis i Komižu neće o tome raspravljati već će jednostavno vraški uživati i u jednoj i u drugoj.

RECEPT ZA KOMIŠKU POGAČU

Od 1 kg brašna, malo soli, 30 g suhog kvasca, 1 dcl ulja i 500 ml mlake vode zamijesite tijesto. Tijesto pustite da se digne kojih 30 minuta. Tako pripremljeno tijesto podijelite na dva dijela pa razvaljajte. Na prethodno nauljeni pleh položite jednu polovicu tijesta. Nadjev pripremite tako da na malo maslinova ulja izdinstate 600-700 g luka. Kad se luk opustio dodajte 400 g pelata, a po želji začinite svježim peršinom, soli i paprom. Na prvu polovicu tijesta poredajte filete inćuna. Zatim dodajte nadjev od pelata i luka. Preklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zavrnite rubove, izbockajte tijesto vilicom, a zatim pecite na 180°C kojih pola sata.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI (I ISPROBATI) VIŠE

Ako ste pak raspoloženi za eksperimentiranje, svakako razmislite i o tome da pogaču napravite na malo drugačiji način. Naime, kada smo prije četiri godine posjetili pekarnicu Kroštula u Pakoštanima, isprobali smo prhke pite s punjenjem koje obično stavljamo u komišku pogaču. Ideja i samo jelo potpuno su nas raspametili pa u nastavku ostavljamo recept za sve one koji uvijek žele znati i isprobati više.

POGAČA PO RECEPTU EKIPE IZ KROŠTULE

PRHKO TIJESTO ZA POGAČU:

150 g hladnog maslaca narezanog na kockice širine 3 cm
60 g jako hladnog kiselog vrhnja
1 žličica soli
250 g hladnog integralnog brašna
1 žličica mješavine mediteranskog bilja

NADJEV ZA POGAČU:

1 kg svježih rajčica
700 g crvenog luka
sol
papar
20 g slanih srdela + još 4 za dekoraciju
7 žlica maslinovog ulja

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno i sol pa dodajte maslac i promiješajte tako da kockice budu potpuno prekrivene brašnom. Valjkom uvaljajte maslac u brašno da dobijete listiće maslaca, sjedinite masu na hrpu i ponovite postupak 2-3 puta. Dodajte kiselo vrhnje i pomiješate u smjesu tek toliko da se sjedini i da ostanu vidljivi listići maslaca. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Oblikujte tijesto u disk debljine 5 cm, umotajte ga u plastičnu foliju i pustite da se odmori u hladnjaku četiri sata. Razvaljajte tijesto u disk debljine 3 mm, prekrijte plastičnom folijom i vratite u hladnjak. Ogulite luk i narežite ga na ploške debljine 5 mm. Operite rajčice, stavite ih u lim za pečenje, dodajte crveni luk, sol i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte i pecite u pećnici 45 minuta na 205 Celzijevih stupnjeva dok povrće ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kada se povrće ohladi, ogulite rajčice tako da ostane samo čisto meso, bez kožice i sjemenki. Iscijedite višak tekućine od pečenja kako bi smjesa ostala kompaktna, ali ne previše sočna. Dodajte sitno sjeckane srdele, papar i žlicu maslinova ulja, pa sve pomiješajte. Izvadite tijesto iz hladnjaka, a ako je pretvrdo, ostavite ga na sobnoj temperaturi 4-5 minuta da postane gibljivo. Stavite nadjev u sredinu tijesta tako da ostane oko 3-4 cm ruba, presavijte rub prema nadjevu i oblikujte ga u galettu. Hladite galettu u hladnjaku deset minuta. Zagrijte pećnicu na 205 stupnjeva Celzijusa, stavite galettu na papir za pečenje i pecite 20 do 25 minuta. Tijesto bi trebalo biti zlatnosmeđe boje i prhko. Ohladite galettu, prelijte je žlicom maslinova ulja pa ukrasite cijelom srdelom, grančicom ružmarina i pečenim maslinama.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:22