ZA RUČAK

KUHAMO S BATATOM: Burger od batata i bijelog graha

 Berislava Picek / Hanza Media
Superhrana!

Trebat će vam:

250 g batata (skuhana i očišćena gramaža)
200 g skuhanog bijelog graha
1 manji ljubičasti luk
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
1 žličica miks azijskih začina (kurkuma, chili, korijander, kumin, itd.)
pola žličice soli
malo mljevenog papra
3 žlice zobenog brašna
5 žlica krušnih mrvica
maslinovo ili ulje uljane repice

Zagreb, 251017.
Slana i slatka jela od batata prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Oprani batat pecite u komadu u pećnici zagrijanoj na 180° oko 45 minuta ili ga ogulite i na kocke narezanog skuhajte na pari. Zatim od njega napravite pire, dodajte i skuhani grah koji ste prethodno zdrobili vilicom ili izblendali ako želite glađu teksturu te dodajte vrlo sitno sjeckani luk, lanene sjemenke, azijske začine, sol i papar i zobeno brašno. Sve zajedno dobro izmiješajte te smjesu ostavite u hladnjaku oko pola sata. Rukama koje ste malo namočili u hladnoj vodi formirajte oblike burgera te ih uvaljajte u krušne mrvice. Položite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite uljem s obje strane. Pecite burgere oko 35 minuta na 200°, odnosno dok se ne stvori hrskava korica. Servirajte ih u tostiranom integralnom pecivu sa salatom i povrćem, a za umak neka vam posluži grčki jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:10