DOBAR STARI KLASIK

KUHAMO S VINOM: Prava francuska kokoš u vinu!

Coq au vin -- chicken stew -- on a fancy white plate with a fork on the side.
Getty Images/iStockphoto

Za zaista poseban ručak ili večeru!

Obožavamo recepte koji zahtjevaju gotovo cijelu bocu vina! Ono što vam ostane, natočite u čašu i uživajte u pogledu na pećnicu. Koristite suho crno vino poput plavca malog.

Sastojci:

1 kokoš
1 luk
3 češnja češnjaka
malo timijana, ružmarina i peršinova lista svezanih u svežnjić
1 list lovora
1 žlica koncentrata od rajčice
0,75 dl crnog vina
2 žlice maslaca
200 g šampinjona
2 žlice brašna

Coq au vin -- chicken stew -- on a fancy white plate with a fork on the side.
Getty Images/iStockphoto
 

Priprema:

U većem loncu zagrijte ulje pa na njemu ispirjajte češnjak i luk. Kad luk omekša, premjestite ga u zdjelu i ostavite sa strane. Na preostaloj masnoći u loncu popržite komade kokoši koje ste prethodno nasolili i pobrašnili. Kad su kratko zaprženi sa svih strana, u lonac vratite pirjani luk. Dodajte začine i koncentrat rajčice te zalijte crnim vinom. Prekrijte poklopcem i pecite u pećnici 3 sata na 150 tupnjeva. Nakon dva sata pečenja propirjajte šampinjone da porumene. U drugoj tavi pomiješajte omekšali maslac i brašno pa smjesu umiješajte u umak od kokoši. Zatim dodajte pirjane šampinjone. Kad je kokoš gotova, neposredno prije serviranja pospite je sjeckanim peršinom.

Iz drugih medija

Izdvajamo