Kuhana janjetina u povrću

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 90 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg janjetine
  • 650 g svježeg kupusa
  • 250 g krumpira
  • 250 g mrkve
  • 125 g svježe rajčice
  • 125 g korijena celera
  • 125 g luka
  • peršinov list
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Stavite kuhati janjetinu u komadu. Dodajte mrkvu, celer i peršin narezane na štapiće i začine te kuhajte dok ne bude napola gotovo.

2. korak

Dodajte krumpir, rajčicu i luk, kupus narezan na krupnije komade i skuhajte do kraja.

3. korak

Začinite po potrebi. Kad je janjetina kuhana, izvadite je i narežite na manje komade te vratite u posudu.

4. korak



Savjet: Energetska vrijednost janjećeg mesa je oko 230 kcal na 100 grama. Bjelančevine iz janjetine imaju visoku prehrambenu vrijednost, kao i ostale bjelančevine životinjskog podrijetla. One sadrže optimalnu količinu osnovnih i esencijalnih aminokiselina neophodnih za procese obnavljanja i sinteze svih stanica organizma. Bjelančevine iz janjećeg mesa kakvoćom i količinom su ispred teletine i piletine. Janjetina je lakše probavljiva te sadrži relativno malo masnoća. Kuhana janjetina ima i manje kolesterola nego piletina ili pureći batak, a čak oko 70 posto masnoća u janjetini čine jednostruko ili višestruko nezasićene masne kiseline povoljne za zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:01