LJETO S AMELIE

Kupina omotana kokosom po receptu Žakline Troskot!

Kupina omotana kokosom
 Berislava Picek/Cropix/
Dobra ideja!

Biskvit:

300 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
275 g brašna
5 g praška za pecivo
50 g kokosova brašna
50 g prženih badema (sjeckanih)

Miksajte maslac i šećer. Razdvojite jaja. Dodajte jedan po jedan žutanjak. Nakon svakog dodavanja miksajte barem 1 minutu prije dodavanja sljedećeg žutanjka. Malo po malo dodajte ostale suhe sastojke. Na kraju izmiksajte bjelanjke u snijeg pa ga pažljivo umiješajte u smjesu. Izlijte u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 30 minuta ovisno o pećnici.

CONFIT OD KUPINA:

400 g kupina
190 g smeđeg šećera
1/2 mahune vanilije
korica od 2 limuna
16 g gustina

Kuhajte kupine, smeđi šećer i vanilin šećer dok kupine sasvim ne puste svoj sok. Procijedite kupine i dobro pasirajte da dobijete što više soka. Dodajte koricu limuna. Malo soka dodajte u gustin, dobro pomiješajte, pa pomiješajte s preostalim sokom i kuhajte do vrenja. Izlijte po ohlađenom biskvitu i stavite na hlađenje.

image
Kupina omotana kokosom
Berislava Picek/Cropix/

MOUSSE OD KOKOSA:

220 g mlijeka od kokosa
150 g bijele čokolade
3 g korice limete
670 g slatkog vrhnja
35 g likera s aromom kokosa
8 listića želatina

Za kremu namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite desetak minuta da nabubri. Ugrijte mlijeko od kokosa, maknite s vatre, dodajte dobro ocijeđenu želatinu. Rastopite čokoladu pa preko nje prelijte zagrijano mlijeko od kokosa te dodajte liker od kokosa. Izmiksajte slatko vrhnje i umiješajte u smjesu od kokosa. Prelijte ohlađenim confitom od kupina i stavite na hlađenje. Dekorirajte sa svježim kupinama na dan posluživanja. Možete raditi male tortice, veliku tortu ili upotrijebiti koje god kalupe imate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:05