VEGE

Marinirani tofu sa smeđom rižom za jednostavan ručak! Poslužite ga uz krastavce i avokado

 Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto
Ako još niste probali tofu, dobro mariniran, pripremljen na ovaj način mogao bi vam se svidjeti već na prvu
Ako još niste probali tofu, dobro mariniran, pripremljen na ovaj način mogao bi vam se svidjeti već na prvu

Za tofu će vam trebati:

250 g čvrstog tofua

1 žlica sezamova ulja (za prženje)

1 žlica prženih sezamovih sjemenki

1-2 stabljike mladog luka, narezane po dijagonali

Za marinadu:

2 žlice sojinog umaka

1 žlica sezamova ulja

1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)

1 žličica meda ili javorovog sirupa

1 žličica naribanog svježeg đumbira

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)

Za posluživanje:

150-200 g smeđe riže

svježi krastavci, avokado ili kuhana brokula (po želji, kao prilog)

Priprema:

Tofu ocijedite i lagano pritisnite između papirnatih ubrusa kako biste uklonili višak tekućine, zatim narežite na kocke ili ploške. U zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu, dodajte tofu i pažljivo promiješajte da se ravnomjerno obloži. Pokrijte i marinirajte u hladnjaku najmanje 30 minuta, idealno do 1 sat, povremeno okrećući. Skuhajte smeđu rižu prema uputama. U tavi zagrijte sezamovo ulje, izvadite tofu iz marinade (koju sačuvajte) i pržite ga 2-3 minute sa svake strane dok ne postane zlatan i hrskav. Po želji prelijte preostalom marinadom i kratko reducirajte. Poslužite tofu na smeđoj riži, pospite sezamom i mladim lukom. Po želji dodajte svježe povrće poput krastavca ili avokada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2025 08:22