
Za tofu će vam trebati:
250 g čvrstog tofua
1 žlica sezamova ulja (za prženje)
1 žlica prženih sezamovih sjemenki
1-2 stabljike mladog luka, narezane po dijagonali
Za marinadu:
2 žlice sojinog umaka
1 žlica sezamova ulja
1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
1 žličica meda ili javorovog sirupa
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
Za posluživanje:
150-200 g smeđe riže
svježi krastavci, avokado ili kuhana brokula (po želji, kao prilog)
Priprema:
Tofu ocijedite i lagano pritisnite između papirnatih ubrusa kako biste uklonili višak tekućine, zatim narežite na kocke ili ploške. U zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu, dodajte tofu i pažljivo promiješajte da se ravnomjerno obloži. Pokrijte i marinirajte u hladnjaku najmanje 30 minuta, idealno do 1 sat, povremeno okrećući. Skuhajte smeđu rižu prema uputama. U tavi zagrijte sezamovo ulje, izvadite tofu iz marinade (koju sačuvajte) i pržite ga 2-3 minute sa svake strane dok ne postane zlatan i hrskav. Po želji prelijte preostalom marinadom i kratko reducirajte. Poslužite tofu na smeđoj riži, pospite sezamom i mladim lukom. Po želji dodajte svježe povrće poput krastavca ili avokada.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....