Medena pita sa smokvama i preljevom od prošeka

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 5 min
Broj osoba: 1

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 120 g maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 160 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje + žlica vode, lagano razmutiti
  • Za nadjev:
  • 160 g maslaca
  • 200 g meda
  • 180 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žlica limunova soka
  • 5 jaja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 240 ml slatkog vrhnja
  • krupna morska sol za posipanje
  • Za smokve:
  • 10 smokava
  • 200 ml prošeka
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 burbon vanilin šećer

Priprema

1. korak
Namastite kalup za pite promjera 24 cm. Umijesite sve sastojke za tijesto pazeći da ga ne mijestite predugo. Utisnite ga u kalup i ostavite 1 sat u hladnjaku.

2. korak
Ugrijte pećnicu na 180°C. Rastopite maslac i kuhajte ga na srednje jakoj vatri dalje sve dok ne posmeđi. To će trajati otprilike 10 min. Istog trena kad posmeđi maknite ga s vatre, dodajte med i miješajte dok se ne rastopi. Ostavite mješavinu da se malo ohladi.

3. korak
Pomiješajte šećer, brašno i sol pa dodajte mješavinu maslaca i meda, vanilin šećer i limunov sok. Na kraju umiješajte jaja i vrhnje. Prelijte nadjev preko ohlađenog tijesta pa pecite 60 do 75 minuta.

4. korak
Pita je gotova kad joj vrh posmeđi. U središtu će još biti mekana kao puding. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi barem 4 sata. Pospite kristalima soli. Pomiješajte prošek, med, cimet i vanilin šećer i kuhajte dok ne provri i dok se ne reducira na pola. Maknite s vatre. Pitu poslužite sa smokvama i preljevom od prošeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:57