DANAS KUHAM

MENI ZA MARTINJE: Patka s krumpirom, okruglicama i crvenim kupusom

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Za martinjsko okupljanje nije potrebno imati vinograd, klet ni vinski podrum. Treba samo nabaviti demižonku i okupiti ekipu te osigurati hranu koja također 'voli popiti' nekoliko gutljaja vinčeka.

Pačje batke i zabatke otkoštiti i narezati na kocke pa ih naglo popržiti na malo masnoće na tavi. Podliti temeljcem i pustiti da se pirja na laganoj vatri. Kad je meso gotovo izvaditi ga i ostaviti umak da se reducira. Okruglice pripremiti, kao i tijesto za njoke. Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga, protisnuti, dodati maslac, muškatni oraščić, sol i oštro brašno, a najbolje bezglutensko brašno. Zamijesiti tijesto, oblikovati okruglice i kuhati ih u kipućoj slanoj vodi. Servirati uz dinstani crveni kupus koji se priprema na sljedeći način. Naribati crveni kupus, posoliti ga i ostaviti tako oko pola sata, a zatim ga stisnuti rukama da se iscijedi tekućina. U posudu staviti ulje i malo šećera da se šećer karamelizira, a zatim dodati nasjeckani luk. Kada luk porumeni i uvene ubaciti naribani crveni kupus i jednu oguljenu, na manje kockice narezanu kiseliju, odnosno resku jabuku. Posoliti i dodati žlicu meda. Dinstati kupus dok ne omekša i na kraju malo popapriti.

Iz drugih medija

Izdvajamo