DANAS KUHAM

MENI ZA MARTINJE: Tijesto punjeno heljdom i pačjim iznutricama

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Za martinjsko okupljanje nije potrebno imati vinograd, klet ni vinski podrum. Treba samo nabaviti demižonku i okupiti ekipu te osigurati hranu koja također 'voli popiti' nekoliko gutljaja vinčeka.

Omjer pačjih iznutrica i heljde je pola pola, naprimjer 300 g heljde i 300 g iznutrica, odnosno jetrice i srca. Pačju jetru i srce narezati na sitno pa ih dinstati na luku. Posoliti i popapriti. Heljdu skuhati i ocijediti pa je dodati u posudu s dinstanim iznutricama zajedno s jednim jajetom da se cijela smjesa poveže. Razvaljati lisnato tijesto, staviti pripremljenu smjesu i pažljivo zarolati pa prebaciti na pleh na koji ste prethodno stavili na papir za pečenje. Peći na 190 stupnjeva dok tijesto ne bude pečeno i dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirati uz dinstani crveni kupus koji se priprema na sljedeći način, naribati crveni kupus, posoliti ga i ostaviti tako oko pola sata, a zatim ga stisnuti rukama da se iscijedi tekućina. U posudu staviti ulje i malo šećera da se šećer karamelizira, zatim dodati nasjeckani luk. Kad luk porumeni i uvene, ubaciti naribani crveni kupus i jednu oguljenu na manje kockice narezanu kiseliju, odnosno resku jabuku. Posoliti i dodati žlicu meda. Dinstati kupus dok ne omekša i na kraju malo popapriti.

Iz drugih medija

Izdvajamo