DANAS KUHAM

MENI ZA MARTINJE: Tijesto punjeno heljdom i pačjim iznutricama

 Biljana Gaurina / Hanza Media
Za martinjsko okupljanje nije potrebno imati vinograd, klet ni vinski podrum. Treba samo nabaviti demižonku i okupiti ekipu te osigurati hranu koja također 'voli popiti' nekoliko gutljaja vinčeka.

Omjer pačjih iznutrica i heljde je pola pola, naprimjer 300 g heljde i 300 g iznutrica, odnosno jetrice i srca. Pačju jetru i srce narezati na sitno pa ih dinstati na luku. Posoliti i popapriti. Heljdu skuhati i ocijediti pa je dodati u posudu s dinstanim iznutricama zajedno s jednim jajetom da se cijela smjesa poveže. Razvaljati lisnato tijesto, staviti pripremljenu smjesu i pažljivo zarolati pa prebaciti na pleh na koji ste prethodno stavili na papir za pečenje. Peći na 190 stupnjeva dok tijesto ne bude pečeno i dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirati uz dinstani crveni kupus koji se priprema na sljedeći način, naribati crveni kupus, posoliti ga i ostaviti tako oko pola sata, a zatim ga stisnuti rukama da se iscijedi tekućina. U posudu staviti ulje i malo šećera da se šećer karamelizira, zatim dodati nasjeckani luk. Kad luk porumeni i uvene, ubaciti naribani crveni kupus i jednu oguljenu na manje kockice narezanu kiseliju, odnosno resku jabuku. Posoliti i dodati žlicu meda. Dinstati kupus dok ne omekša i na kraju malo popapriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:40