Musaka od krumpira i sira

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 70 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 2 šalice mlijeka
  • ulje
  • sol i malo papra

Priprema

1. korak

Operite krumpire i stavite ih kuhati u vrelu slanu vodu. Kada je skuhan, ogulite ga i izrežite na kolutove. Svježi sir malo razmrvite. U vatrostalnu posudu prvo složite red kolutova krumpira koje ste posolili.

2. korak

Zatim po njemu pospite svježi sir i papar, pa stavite novi red krumpira. Redajte tako dok imate sira i krumpira, ali tako da krumpir ostane na vrhu. Složenac zatim polijte lagano uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.

3. korak

Tri cijela jaja umutite s mlijekom. Kada krumpir počne primati rumenu boju, izvadite ga iz pećnice i prelijte jajima i mlijekom. Vratite u pećnicu. Ukupno bi se trebalo peći oko pola sata.

4. korak

Savjet: Iako je pojam musake kod nas ona s krumpirom i mljevenim mesom, isprobajte i ovu bezmesnu verziju. Ako od mesa ne odustajete tako lako, onda slijedite originalan recept, gdje ćete krumpir zamijeniti patlidžanom. Musaka se umjesto patlidžana može raditi i sa tikvicama. Narežite tikvice na tanje ploške i ispecite u vrućem ulju. Zatim složite sloj tikvica u nauljenu vatrostalnu posudu pa ih pospite ribanim sirom. Na kraju prelijte smjesom jaja, vrhnja, mlijeka i češnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 02:21