KAKVA poslastica

Neki ovu čokoladu nazivaju zlatnom, upravo zbog boje, dobivene od jednog svima poznatog sastojka

Možete je s lakoćom pripremiti i sami, a vrijedi napraviti veću količinu pa pospremiti

Jeste li znali da su tijekom Američkog rata za nezavisnost američki vojnici bili plaćani – u čokoladi? Da, u čokoladi! Čokolada je danas dio mnogih vrhunskih slastica i jedna od najpoželjnijih namirnica u svijetu. Prva mliječna čokolada proizvedena je 1875. godine, a osim nje, poznate su još i tamna i bijela čokolada, kao i ružičasta ruby te blonde čokolada, koja je zapravo podvrsta bijele čokolade.

image
Unsplash

Sama bijela čokolada zbog svog sastava uopće nije čokolada jer ne sadrži kakao već kakao maslac, mješavinu šećera i mliječne dijelove. Većina izvora tvrdi da su 1930. godine bijelu čokoladu prvi na svijetu izradili Švicarci, i danas poznati majstori u proizvodnji upravo te slastice. Kao i većina drugih čokolada, bijela čokolada je također slatka, topi se u ustima, lako se lomi, i tvrda je pri sobnoj temperaturi. Zakonski je određeno što se može prodavati kao bijela čokolada - samo ono što sadržava barem jednu petinu kakao maslaca, tri i pol posto mliječne masti i minimalno četrnaest posto suhe tvari iz mlijeka. Upravo zbog jednostavnosti njenog sastava, proizvođači su brzo shvatili da bijeloj čokoladi mogu dodati razne dodatke i dodatno je obrađivati, te tako obogatiti njen okus.

image
Pexels

Jedan od zanimljivijih procesa je onaj karameliziranja bijele čokolade koji rezultira okusima nalik na najfiniji karamel. Upravo će karameliziranje šećera, već prisutnih u čokoladi (a ne dodavanje vanjskih zaslađivača), uroditi dovoljno slatkom čokoladom fantastičnog prepečenog i orašastog okusa. Ovakvu karameliziranu čokoladu možete koristiti kao tajni sastojak u kremama, sladoledima ili kao bazu za kakav dobar preljev, a u nastavku otkrijete koliko je zapravo jednostavno pripremiti ovu inačicu svima znane slastice.

image
Unsplash

Karamelizirana bijela čokolada

Trebat će vam:
bijela čokolada

Priprema:
Čokoladu nasjeckajte na komadiće i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 90 minuta, na 110°C. Miješajte čokoladu svakih 10 minuta, najbolje silikonskom lopaticom. Miješanje je najvažniji korak jer ako ga preskočite, šećeri će se kuhati neravnomjerno, što će rezultirati zagorenim gorkim komadićima. Nemojte paničariti ako čokolada na pola puta postane poput krede i grudica, nemojte se smesti. Kako nastavljate zagrijavati i miješati, ponovno će se sjediniti u jednolično glatku teksturu zlatne nijanse. Čokolada je gotova kada je svilenkasto glatka, razmaziva i boje karamele. Nakon što se čokolada karamelizira, možete je upotrijebiti odmah ili je ohladiti i pustiti da se stegne za kasniju upotrebu. Trajat će koliko i obična bijela čokolada, pa se isplati napraviti veliku količinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:29