Za pod zub

Ove hrskave pite pokazale su se kao jedno od boljih brzinskih jela koje sam pripremila

Svima uvijek dobro dođe još jedna ideja za brzi ručak ili večeru, a ova je stvarno dobra

Obožavam zeljanice i općenito kombinaciju svježeg sira i lisnatog povrća, ali ovoga puta odlučila sam smjesu nalik onoj za omiljenu pitu iskoristiti na malo drugačiji način. Ove hrskave pite (da ne kažem hrskavci, kao što u posljednje vrijeme nazivam svako jelo s lisnatim tijestom) sa svježim i feta sirom, špinatom, mladim lukom i još pokojim sastojkom zapravo su odlična ideja za brzi ručak ili večeru, a ja već znam i da ću jedan komad sutra ponijeti za gablec na poslu (bez luka). Uvijek ih možete napraviti i u drukčijoj formi, no ova mi se učinila prikladnom i zbilja jednostavnom. Dobra ideja može biti i napraviti košarice u kalupu za muffine pa ih puniti kremom i poslužiti uz, primjerice, koju fetu dobrog pršuta.

image
Lidija Lončarić

Utvrdili smo, dakle, da su ove pite baš fino hrskave pa ih nježno slankasto, zeleno i jako kremasto punjenje dobro nadopunjuje. Još ako na vrh, kao ja, dodate malo limunove korice, koja će dati dodatnu svježinu, i poslužite ih kakvu jednostavnu salatu s bučinim uljem, dobili ste kompletan obrok priprema kojeg vam neće oduzeti više od 10-ak minuta, a pečenje još 20-ak. Kad se sve zbroji i oduzme, 30 minuta za ovakav ručak potpisala bih bilo kada.

image
Lidija Lončarić

HRSKAVE PITE SA ŠPINATOM I SIROM

Trebat će vam:

250 g svježeg sira
100 g feta sira
2 šake svježeg špinata
1 režanj češnjaka
2 mlada luka
korica jednog limuna
1 žlica maslinova ulja
1 jaje
malo soli
papar
3-4 žlice sitno naribanog sira po želji
1 pakiranje lisnatog tijesta s maslacem
maslac

Dodatno:

salata, ocat, bučino ulje, bučine sjemenke

image
Lidija Lončarić

Priprema:

U blender ili posudu od štapnog miksera stavite svježi i feta sir, dodajte jednu šaku opranog špinata, režanj češnjaka, malo korice limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Dodajte i jedno jaje. Sve dobro sjedinite u kremastu smjesu pa na kraju ubacite još jednu šaku sitno sjeckanog špinata i jedan sitno sjeckani mladi luk.

Lisnato narežite na tri jednaka dijela, zarežite kao da radite okvir sa svih strana, ali pripazite da se na kutovima tijesto još drži skupa. Sredinu izbodite vilicom, a stranice premažite otopljenim maslacem. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 5 minuta ili dok tijesto ne poprimi boju i napuše se. Izvadite, sredinu blago razbijte vilicom ili žlicom, premažite smjesom i pospite naribanim sirom pa vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.

image
Lidija Lončarić

Prije posluživanja pospite s ostatkom limunove korice, sitno nasjeckanim mladim lukom i poslužite uz salatu po želji (matovilac s malo vinskog octa, bučina ulja i bučinih sjemenki je odlična ideja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:18