I tako je lako

Ovo je naš novi favorit među brzim receptima koje spravljamo nakon posla

 Lidija Lončarić
"Odsad, kad ne znam što bih kuhala, radim tanku, hrskavu, slasnu pitu", kaže nam Lidija Lončarić u svojoj novoj kolumni

Kada se nakon cijelog dana u uredu vratim doma, otvorim hladnjak i počnem razmišljati što bih od namirnica ispred sebe mogla skuhati, nerijetko mi napamet padne kakva jednostavna pita. Kore za savijače gotovo su sastavni dio moje police u hladnjaku, nađe se tu uvijek i nekog posnog ili sira od kumice s placa, malo vrhnja ili grčkog jogurta, jaje, maslac i to je zapravo sve što mi za dobru pitu treba. No, da s vama ne bih dijelila baš najbazičniji recept koji ponavljam iz tjedna u tjedan, ovog sam puta priču odlučila mrvicu začiniti. Umjesto svježeg sira koristila sam kremastu ricottu, dodala joj blitvu koja je već bila pri kraju i gotovo da me molila da je iskoristim, ubacila sam tu i mozzarellu, a sve sam začinila i s malo češnjaka i puno soli. Jer, sol uvijek sve učini boljim.

image
Lidija Lončarić

Ideja je bila napraviti nešto poput slane baklave, pa sam pitu prije pečenja zarezala, što se pokazalo dobrom idejom jer se kasnije, dok je još bila vruća, a ja nestrpljiva, puno lakše vadila iz velikog crnog, kako se to po domaće kaže, protvana. Ono zbog čega mi se ovo jelo toliko svidjelo jest činjenica da je baš jako hrskavo s obje strane, u sredini predivno kremasto, mozzarella mu daje onaj moment razvlačenja sira koji svi volimo, a sve zajedno čini slasnu cjelinu.

Osim toga, svaki se komadić lako preklapa pa je sve zajedno nekako još veći gušt jesti. Masni prsti, krckanje soli pod zubima i kombinacija razlistanih kora i aromatičnog nadjeva, moram priznati, pun su pogodak. Baš za pod zub!

P. S. Kad se ohladi, pita više ne hrska, ali je odlična uz jogurt ili, još bolje, domaći kefir.

image
Lidija Lončarić

Tanka pita

Trebat će vam:

  • 10-ak listova za savijače
  • 250 g ricotta sira
  • 250 g blitve
  • 1 pakiranje mozzarelle
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mineralna voda

Priprema:

Blitvu očistite i nasjeckajte na komadiće. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte protisnuti češnjak i odmah zatim blitvu. Pustite da povene i ugasite vatru. Ostavite sa strane da se ohladi, a zatim pomiješajte s ricottom i jednim jajem. Začinite soli i paprom.

Otopite maslac i pomiješajte ga sa žlicom maslinova ulja i oko 100 mililitara mineralne vode.

Pripremite veliku posudu za pečenje i kore.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i slažite pet kora jednu na drugu. Svaku premažite mješavinom mineralne vode, maslaca i ulja. Svaki list neka bude dobro natopljen. Kada ih posložite pet, premažite ih smjesom od ricotte i blitve. Po tome rasporedite komadiće mozzarelle. Nakon toga, dodajte još jednu koru, ponovno je premažite i ponovite to još 3-5 puta, kako bi gornji i donji sloj bili jednake debljine.

Zadnju koru premažite maslinovim uljem.

Zarežite pitu do dna na jednake dijelove, primjerice pravokutnike.

Pospite sol i pecite na 180 °C 30-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Kratko ohladite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:12