Klasik s pomakom

Ovu ćete carbonaru moći poslužiti čak i svojim prijateljima koji ne jedu meso

Vrijedi isprobati i ovu varijantu, možda se iznenadite bogatstvom okusa

U restoranu BioMania u Bolu na otoku Braču jedno od najpopularnijih jela je carbonara bez ijednog komadića mesa, a slaninu rekreiraju pomoću dimljenog tofua koji dodatno mariniraju u tamariju i začinima. Ovakvi klasici s pomakom pokazali su se kao dobar koncept koji privlači pozornost gostiju: "Gosti koji nas posjete općenito su vrlo zadovoljni, to vidimo i po njihovim ocjenama i opisima, a zanimljivo je da je sigurno 70 posto gostiju fleksitarijanaca (oni zapravo jedu sve) te su jako iznenađeni okusima, njih privlači znatiželja, i moram reći da se rado vraćaju. Osjetan je trend da se sve više ljudi okreće prehrani bez mesa, posebice stranaca, pa čak i naših ljudi, te se sve više traže vegetarijanski/veganski restorani ili ponude", objašnjava vlasnik BioManije Dario Kožul strukturu gostiju te dodaje kako uskoro izdaju i svoju kuharicu s njihovim najpopularnijim jelima, a nekoliko recepata podijelili su ekskluzivno za Dobru hranu. Među njima je i recept za njihovu carbonaru!

CARBONARA
Po osobi:

140 g penna ili špageta
100 g umaka carbonara
Dodaci:
25 g tofu slanine
15 g naribanog parmezana
15 g mariniranog rižinog papira

Sastojci za umak carbonara:
(za 2 osobe)
70 g svježeg tofua
135 ml sojinog mlijeka
7 g prehrambenog kvasca
1 ½ žličica maslinovog ulja
1 ½ žličica limunovog soka
½ žličice usitnjenog češnjaka
½ žličice misa
½ žličice crnog papra
½ žličice crne soli
prstohvat kurkume u prahu

Stavite u blender ili multipraktik svježi tofu s pola količine mlijeka i miksajte dok ne dobijete gustu mješavinu. Dodajte ostatak mlijeka i preostale sastojke te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

image
Drazen Pajtlar

Sastojci za tofu slaninu:
(za 2 osobe)
100 g dimljenog tofua
5 g suncokretovog ulja
2 g tamari umaka
prstohvat češnjaka u prahu
prstohvat crnog papra
prstohvat luka u prahu

Narežite tofu na kockice stranica 1 cm. Miješajte s preostalim sastojcima dok ne budu jednoliko prekrivene uljem i začinima. Pustite da se mariniraju 4 sata. Pecite na tavi dok ne postanu hrskave.

Glavni postupak:

Tjesteninu kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente, procijedite. Pomiješajte umak s tjesteninom. Poslužite uz kockice tofua i komadiće mariniranog rižinog papira, posuto veganskim parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:01