Ideje za iduće druženje

Pet fantastičnih dodataka za sendviče i burgere koje vjerojatno do sada niste isprobali

Spremite umake, namaze i salate od sezonskog voća i povrća, kao i klasika koje možda imate u hladnjaku, samo ih nikad ne koristite na ovaj način

Kečap, majoneza, senf, zelena salata, ribani kupus i drugi dodaci koje stavljamo u sendviče i burgere s dobrim su razlogom popularni, no to ne znači da ponekad ne vrijedi malo eksperimentirati, pogotovo ako će rezultat tog biti degustacija ukusnih zalogaja! Bilo da je riječ o sezonskim namirnicama poput breskvi i rajčica ili pak sastojcima koji su nam uvijek dostupni poput češnjaka, kikirikija i kapara, prostora za igru uvijek ima. Okupite društvo i u sendviče im ubacite ove namaze, umake, salate i salse pa usporedite dojmove. Sigurni smo da ćete se ugodno iznenaditi.

image
Photosimysia/Getty Images/istockphoto

Confit od češnjaka
3 glavice češnjaka
200 ml maslinova ulja
grančica ružmarina

U lončić stavite očišćene režnjeve češnjaka, grančicu i maslinovo ulje. U slučaju da nemate svježeg ružmarina preskočite radije dodavanje suhe varijante začina kako ne bi zagorio na dnu lončića. Pustite da se na srednje jakoj vatri maslinovo ulje zagrije i kada počne lagano krčkati, smanjite na najmanju moguću jačinu vatre kako bi se češnjak lagano poširao. Termički ga obrađujte uz povremeno miješanje oko 45 minuta, odnosno sve dok ne omekša, ali prije negoli se počne raspadati. Kada je mekan, prebacite ga rupičastom žlicom u čistu staklenku te prelijte uljem i pustite da se ohladi. Zatvorite staklenku i držite confit u hladnjaku do mjesec dana tako da češnjak bude prekriven uljem, a koristite ga za premazivanje sendviča i brusketa te izvor masnoće i arome kod pripreme tjestenina i sličnih jela.
Savjet: Kako vas ruke ne bi pekle od čišćenja velike količine češnjaka, ne zaboravite navući rukavice.
image
Ezumeimages/Getty Images/istockphoto

Umak od kikirikija
3 žlice kikiriki maslaca
1 žličica ribanog đumbira
2 žlice umaka od soje,
1 žličica javorova ili agavina sirupa
malo vode
1 režanj češnjaka
malo limunova soka

Pomiješajte kikiriki maslac, ribani đumbir, umak od soje, javorov ili agavin sirup i malo vode po potrebi, protisnuti češnjak i malo limunovog soka. Miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu umaka koji lako možete staviti na pecivo.
image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

Salsa od rajčice i breskvi
1 sočna breskva
2 zrele rajčice
1 manji luk

Svježu rajčicu usitnite na kockice, a isto napravite i s prethodno oguljenom breskvom. Usitnite luk te pomiješajte s rajčicom i breskvom te sve još dodatno usitnjavajte velikim nožem. Pripazite, ova salsa u sebi ima puno soka pa ispod daske za rezanje stavite papirnate ubruse kako vam radna površina ne bi plivala. Prebacite salsu u zdjelu, iscijedite malo soka limete, posolite i popaprite te dobro još jednom izmiješajte. Ocijedite malo soka i salsu stavite u sendvič.
image
Marko Miščević/Cropix

Kremasta salata od mrkve
60 ml maslinova ulja
3 velike mrkve
šaka pinjola
žličica soli
2 režnja češnjaka
300 g grčkog jogurta

Na suhoj tavi tostirajte pinjole pa kada zamirišu i počnu dobivati boju, maknite ih sa strane. Ogulite mrkvu i krupnije ju naribajte. U tavi zagrijavajte maslinovo ulje sve dok nekoliko komadića ribane mrkve koje ste ubacili ne počnu cvrčati, a zatim ubacite svu mrkvu te pecite uz često miješanje dok malo ne omekša. Posolite, smanjite jačinu vatre i pecite dok mrkva potpuno ne omekša i ne počne poprimati tamniju boju na rubovima. Umiješajte usitnjeni češnjak i pecite još kratko dok ne zamiriši. Maknite s vatre i pustite da se smjesa lagano ohladi. U zdjelu stavite grčki jogurt pa umiješajte toplu smjesu naribane mrkve, ubacite tostirane pinjole i sve dobro izmiješajte. Salatu možete koristiti samostalno kao prilog uz dodatak još malo maslinova ulja ili kao sastojak u sendvičima.
image
Liudmila Chernetska/Getty Images/istockphoto

Majoneza s kaparima
2 jaja
1 žlica senfa
2 žlice octa ili limunovog soka
prstohvat soli
2 žlice kapara
1 žlica tekućine od kapara
1 žličica meda
370 ml suncokretova ulja

Majonezu napravite tako da u blender stavite sirova jaja, senf, limunov sok, sol, kapare i tekućinu od kapara, žličicu meda i 70 ml suncokretova ulja. Blendajte dok ne dobijete kremu, oko 1 minutu, a zatim u tankom mlazu dodajte ostatak ulja. Budite strpljivi i ulje dodajte polako. Povremeno stanite s blendanjem, provjerite okus i popravite ga po potrebi. Kada ste potrošili ulje, stanite s blendanjem. Majonezu spremite u hladnjak do korištenja. Tako pripremljena majoneza može stajati u hladnjaku 3-5 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:22