Umaci, sirupi, pite...

Pet lica rabarbare!

Pita od rabarbare
Rabarbaru možete koristiti za izradu kolača, preljeva,vineagretta, pita, kolača...

Donosimo vam 5 recepata s kojima ćete izvući maksimum iz rabarbare!

Pita od rabarbare

Za koru:

130 g brašna
2 žličice šećera
pola žličice soli
6 žličica maslaca
2 žličice hladne vode

Za nadjev:

1 kg rabarbare
130 g šećera

Za premaz:

1 jaje
1 žličica vode

Pita od rabarbare

Brašno, maslac, šećer, sol i vodu zamijesite u podatno tijesto. Formirajte ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata. Nadjev napravite tako da izrežete rabarbaru na manje komade i kuhate ju zajedno sa šećerom oko 40 minuta dok se smjesa ne smanji za pola. Pitu slažite tako da razvaljate 2/3 tijesta na veličinu kalupa za pite i njime obložite kalup. Zatim dodajte nadjev, a ostatak tijesta razvaljajte, izrežite na trake i poredajte po piti u oblik pletene košare. Možete raditi i zanimljive oblike, cvjetiće ili oblike po želji. Premažite ih razmućenim jajem i vodom. Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta.

Sladoled od rabarbare

150 g narezane rabarbare
180 ml punomasnog slatkog vrhnja
150 ml kondenziranog mlijeka

Sladoled od rabarbare

Rabarbaru stavite u rajnglicu i bez ičega ju kuhajte na laganoj vatri dok ne pusti svoje sokove. Oko 10 minuta. Pustite da se ohladi. Zatim istucite slatko vrhnje s mikserom. Dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati. Zatim dodajte rabarbaru i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu. Stavite smjesu u kalup po želji i zamrznite na 6 sati.

Kompot od rabarbare

300 g narezane rabarbare
50 g šećera
1 žličica amaretta

Kompot od rabarbare

Pomiješajte rabarbaru i šećer. Stavite sve sastojke na laganu vatru. Kuhajte oko 10 minuta. Kada je gotovo, dodajte žlicu amaretta. Čuvajte u hladnjaku kao preljev za različite slastice.

Sirup od rabarbare i jagoda

260 g sjeckane rabarbare
70 g šećera
2 žličice škrobnog brašna
300 g jagoda

Sirup od jagoda i rabarbare

Pomiješajte rabarbaru i jagode sa šećerom. Stavite ih na laganu vatru i kuhajte 10 minuta. Dodajte u malo tople vode rastopljeni škrom i umiješajte ga u smjesu. Kuhajte još 2 minute i imate savršen sirup za sladoled!

Semiferddo od rabarbare

450 g narezane rabarbare
100 g jagoda
130 g šećera
3 žličice limunčela
4 žumanjka
0,5 dcl mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g slatkog vrhnja

Semifreddo od rabarbare

Kalup u kojemu ćete pripremati semifreddo obložite s par slojeva prozirne folije. Čuvajte ga u škrinji dok semifreddo ne bude gotov. Rabarbaru i jagode pomiješajte sa šećerom i limunčelom i zagrijte na laganoj vatri. Kuhajte oko 10 minuta. Kada je kuhano stavite sa strane i ohladite. U srednju rajnglicu natočite oko 2,5 cm vode. Neka lagano zavrije., a zatim vatru smanjite na srednju vatru. U staklenu posudu otpornu na vrućinu stavite žumanjke, mlijeko i vaniliju. Miješajte konstantno kako biste dobili svilenkastu kremu. Postupno dodajite šećer. Nastavite miješati dok krema ne postane blijedo žuta. Maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom kako se ne bi napravila kožica i stavite u hladnjak. U posebnoj posudi izmiksajte slatko vrhnje, lagano sa žlicom umiješajte ohlađenu kremu od jaja i kompot od jagoda i rabarbare. Stavite u kalup za semifreddo i zamrznite na 4 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:02