BRZINSKI RECEPTI

ŠTEDIMO NA VREMENU, ALI NE I NA OKUSU: Pet tjestenina na koje nećete potrošiti više od 30 minuta!

Brzinski recepti su baš ono što nam treba ovih dana! Donosimo vam recepte za brzinske tjestenine koje štede na vremenu, ali ne i na okusu!

Zapečena tjestenina sa cvjetačom i inćunima

200 g slanih inćuna
300 g tjestenine
1 veći karfiol (samo cvjetovi)
125 g maslaca
125 g brašna
150 ml mlijeka
1 čajna žličica senfa
140 g naribanog cheddara
krušne mrvice

Zakuhajte vodu za tjesteninu. Tjesteninu ostavite da bude al dente, a na polovici kuhanja dodajte joj cvjetaču. Kad je ocijedite nemojte baciti svu vodu jer će vam 2 jušne žlice trebati za umak. Na tavi otopite maslac dodajte brašno i uz konstantno miješanje dodajte mlijeko. Kad se smjesa zgusnula dodajte polovicu naribanog sira i žličicu senfa. Sve sastojke izmiješajte i pospite krušnim mrvicama i ostatkom sira te zapecite 5-6 minuta dok mrvice ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Servirajte toplo.

Tjestenina s piletinom u Alfredo umaku

60 g maslaca
240 g vrhnja za kuhanje
1 češanj češnjaka, zdrobljen
250 g svježe naribanog parmezana
60 g svježe nasjeckanog peršina
tjestenina

Tjesteninu skuhajte. Rastopite maslac u srednje velikoj zdjeli na niskoj temperaturi. Dodajte vrhnje i pustite neka se krčka 5 minuta. Dodajte češnjak i sir te brzo miješajte dok se sve ne ujedini i zajedno rastopi. Umiješajte peršin i poslužite. Za cjelovitiji obrok po želji na vrh tjestenine možete složiti piletinu (prženu ili s roštilja).

Široka tjestenina s morskim plodovima i rajčicom

500 g tjestenine (tagliatella)
1 velika konzerva pelata rajčica
250 g sipica
250 g lignja
250 g dagnja ili nekih drugih školjaka
sol, papar
maslinovo ulje
1 velika glavica luka
3 češnja češnjaka
3-4 grančice svježeg peršina
nekoliko listića svježe mente

Ribu očistite. Školjke također. Očistite i nasjeckajte luk. Očistite i nasjeckajte češnjak. Luk pržite na maslinovu ulju, pa kad postane staklast, dodajte češnjak. Kad zamiriše, dodajte sok i rajčice koje prethodno nasjeckajte. U rajčice dodajte ribu i školjke. Dinstajte desetak minuta. Posolite, popaprite. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite je. Potom je pomiješajte s dobivenom umakom. Začinite sjeckanim peršinom. Prije posluživanja po tjestenini rasporedite natrgane listiće mente. Savjet: ako volite pikantno jelo možete začiniti mljevenom čili papričicom. Umjesto tagliatella možete uzeti i drugu tjesteninu.

Tjestenina s tikvicama i feta sirom

500 g tjestenine
1 mala glavica luka
2 tikvice
250 g feta sira
2 žlice maslinova ulja
sol, papar
svježa metvica

Tikvice dobro operite pa ih narežite na kolutiće. Nasjeckajte luk. Na maslinovu ulju najprije prepržite luk da postane staklast, a potom dodajte narezane tikvice. Posolite, pirjajte dok malo ne omekšaju, popaprite. Fetu narežite na kockice. Tjesteninu skuhajte u puno slane vode (kuhajte je prema uputi proizvođača pazeći da se ne prekuha). Procijedite je. Tjesteninu pomiješajte s tikvicama i kockicama fete. Prije posluživanja jelo pospite sjeckanim listićima metvice.

Zapečena tjestenina s kozicama

250 g tjestenine u obliku školjkica
300 g kozica
1-2 tikvice (ovisno o veličini)
1 poriluk
2 češnja češnjaka
peršinov list
timijan
malo ružmarina
200 ml slatkog vrhnja
2 žlice mascarponea ili ricotte
maslinovo ulje
sol
papar

Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju, 10-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:08