SLATKI USKRS

Pletenica

 Getty Images/iStockphoto
Pecite tridesetak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Trebat će vam:

720 g brašna
30 g kvasca
300 ml mlijeka
malo soli
6 žlica šećera
100 ml ulja
1 jaje+1 bjelanjak

Za premaz:

1 žumanjak
listići badema

sliced sweet yeast bread
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Zagrijte mlijeko da bude mlako. Stavite ga u dno veće posude, dodajte razmrvljeni kvasac i šećer pa izmiješajte vilicom, dodajte cijelo jaje, 1 bjelanjak i prstohvat soli pa sve dobro promiješajte. Umiješajte brašno i ulje pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, a potom svaki dio podijelite na tri dijela. Od tri dijela napravite valjčiće, spojite ih na početnim krajevima pa ispletite pletenicu. Napravite i drugu pletenicu. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje pa stavite pletenice. Ostavite ih na toplom mjestu da udvostruče volumen. Ugrijte pećnicu na 210 ºC. Vilicom izmutite žumanjak i premažite pletenice te ih posipajte listićima badema. Pecite tridesetak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:14