Krem, krem...Kremasto!

PRVI VRGANJI NA NAŠIM TRŽNICAMA: Provjereni recept za kremasti rižoto s vrganjima i pršutom!

 Getty Images/iStockphoto
Kuhati gljive zajedno s rižom ili ne?

Kada se radi o rižotu s gljivama postavlja se vječno pitanje: Kuhati gljive zajedno s rižom ili ne? Naš savjet je da gljive i rižu pripremate odvojeno. Na taj način ćete osigurati savršeno karamelizirane vrganje i savršeno kremastu rižu. Možda ćete imati malkice više posla, ali vjerujte nam, isplati se!

Trebat će vam:

1 luk
1 stabljika celera
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
1 dcl suhog bijelog vina
300 g riže
500 ml povrtnog temeljca
500 g vrganja
150 g pršuta
bosiljak
majčina dušica
peršin
20 g maslaca
šaka parmezana

Vintage style photo of italian risotto with mushrooms
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Luk i celer izrežite na sitne komadiće i prepržite ih na maslinovom ulju s malo soli. Kada luk postane proziran, dodajte rižu i lagano ju tostirajte dok ne postane prozirna ili dok ne počne pucketati. Podlijte vinom i pustite da alkohol i tekućina ispare. Temeljac pripremite prethodno, neka bude topao. Dodajite ga malo po malo u rižu kako bi postala kremasta. U tavi na malo maslinova ulja prepržite sitno nasjeckani pršut da postane hrskav. Izvadite ga na tanjur. Na tu masnoću bacite češnjak i narezane vrganje. Neka tava bude dovoljno velika kako bi vrganji imali mjesta i ne bi pustili vodu. Dodajte majčinu dušicu, bosiljak i peršin. Nemojte zaboraviti na rižu! Kda je riža u potpunosti kuhana, pridružite joj pršut i vrganje sa začinima. Ugasite vatru. Umiješajte maslac i parmezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 18:00