U KUHINJI S DOBROM HRANOM

RECEPT DOBRE HRANE: Domaći sok od dunje

 Marko Miščević
Već je odavno razbijen mit da je dunjama mjesto isključivo na ormaru, što je inače tradicija koju su s posebnim guštom na životu održavale žene u Slavoniji
1 kg dunja
500 g kristal šećera
2 vanilin šećera
štapić vanilije
sok
korica jednog limuna

Marko Miščević

Dunje dobro operite i očistite te narežite na manje komade. Stavite u veću posudu te prelijte hladnom vodom. Kuhajte ih dok ne omekšaju. Skuhane dunje usitnite štapnim mikserom, a ako je smjesa gusta, dodajte vode po želji. U tekućinu dodajte šećer, vanilin šećer, štapić vanilije te koricu i sok jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i stavite ponovno na vatru da zakuha. Kuhajte oko 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se sok malo ohladi. Sipajte ga u prethodno pripremljene, oprane i zagrijane boce. Najjednostavnije ih je staviti u pećnicu na 100 °C da se dobro zagriju. Napunjene boce spremite u smočnicu na tamno mjesto da sok koji dan odstoji prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:15